A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: eksteritorialnost
Svezak: 5
Stranica: 661
Vidi na enciklopedija.hr:
eksteritorijalnost

EKSTERITORIALNOST, bolje, ali rjeđe ekstrateritorialnost (lat. ex »iz« ili extra »izvan« i territorium »područje«), Načelno su sve osobe na nekom području podvrgnute vlasti države, kojoj to područje pripada. Od toga načela postoje po međunarodnom pravu u korist drugih država izuzetci za određene osobe ili dielove područja. Tako postoji e. diplomatskih zastupnika i njihove pratnje (→ diplomatsko zastupanje država) te u manjoj mjeri konzula (→ konzuli), zatim e. državnih glavara, članova nekih međunarodnih ustanova, ratnih (→ ratni brod) i drugih državnih brodova (→ brod VII, 1), vojničkih četa na prolazu kroz tuđe područje; posebne je vrste e. stranih podanika i stranačkih četvrti u zemljama Blizkoga i Daljega Iztoka (→ kapitulacije, koncesije međunarodne), koja je međutim danas gotovo nestala.

Kod diplomatskog i konzularnog osoblja te kod državnih glavara postoji i e. prostorja, koje služi tim osobama za stanovanje ili uredovanje, te pokretnina u tom prostorju, a naročito službenih spisa i pismohrana. Glede diplomatske e-i nema pojmovne razlike između stalnih poslanika i nestalnih izaslanika na različnim kongresima, konferencijama i međudržavnim pregovorima. U novo doba pridošla je k tomu e. članova i osoblja nekih međunarodnih ustanova, u prvom redu međunarodnih sudišta u Haagu i Lige naroda, a razvoj budućnosti ide u smjeru, da se stvori posebni krug »međunarodnih službenika«, koji radi potrebe nesmetanog djelovanja nekih međunarodnih ustanova uživaju posebni zaštićeni položaj u onoj državi, gdje djeluju te ustanove i njihovo osoblje.

Glavari država imaju slične povlastice kao poslanici, napose osobnu nepovredivost (još u većoj mjeri nego kod poslanika), izuzeće izpod sudbenosti stranih država, nepovredivost stana i pokretne imovine, slobodu obćenja s vlastitom državom, oprost od nekih daća. Neke od tih povlastica vriede uviek, druge se primjenjuju samo za slučaj boravka državnoga glavara u inozemstvu. Predpostavlja se, da je strana država dala privolu za taj boravak. Ako bi državni glavar učinio nešto nepoćudno, može ga strana država pozvati, da ostavi njezino područje, pa ga po potrebi na to i prisiliti uz poštivanje osobne nepovredivosti. Povlastice miruju, ako državni glavar boravi incognito, t. j. neznano, neprepoznat, kao običan posebnik, ali on može uviek odbaciti incognito, i time povlastice oživljuju same po sebi.

Rieč i pojam e-i odgovara zamisli, da se pogodovana osoba ili prostor ne nalazi u području dotične države, već se uzima (fingira), kao da se nalazi u vlastitoj državi. Suvremena znanost zabacuje tu fikciju, jer se određene osobe ili zgrade samo u nekom pogledu izuzimaju od vlasti države, u kojoj se stvarno nalaze, dok su u svakom drugom pogledu podvrgnute vlasti i zakonima te države. Zapravo se tu i ne radi o jedinstvenom pojmu e-i, već o nizu povlastica, koje se razlikuju po naravi i po obsegu. No neki pisci ipak smatraju pojam e-i valjanim i upotrebljivim, a i diplomatska praksa i zakonodavstvo obilato se služe tim nazivom.J. A.