A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: efemeride
Svezak: 5
Stranica: 558 - 559
Vidi na enciklopedija.hr:
efemeride

EFEMERIDE (βασίλειοι ili βασιλιϰαὶ ἐφημερίδες), kraljevski dnevnici. Prvi put su ih pisali u taboru Aleksandra Velikoga, a pisao ih je kraljev glavni tajnik (ἀρχιγραμματεύς) Eumen iz Kardije, kojemu je, čini se, pomagao Diodot iz Eritre. E. su sadržavale sve, što se odnosilo na kraljevu osobu i na suvremene događaje. Stoga su od neprocjenjive vriednosti kao izvor za životopise kraljeva. Njima se služio Ptolemej, a Arianu su bile glavno vrelo. E. nisu bile objelodanjene, iako Suida kaže, da je neki, inače nepoznati, povjestničar Stratid iz Olinta napisao Pet knjiga o Aleksandrovim efemeridama. Aleksandrove su efemeride služile kao uzor dnevnicima, koji su se pisali na helenističkim kneževskim dvorovima, a u te su se dnevnike svakako ugledali Rimljani pišući svoje komentare (→ commentarii).Z. D.

U astronomiji i pomorstvu e. su godišnjaci, koji sadržavaju za cielu godinu unapried podatke o prividnim položajima Sunca, Mjeseca, planeta i većih zviezda stajaćica kao i druge astronomske pojave. Pomorcima služe za određivanje položaja broda na pučini, astronomima za upravljanje teleskopa, za vremensku službu, za izračunavanje pomrčina i sl.

Prve je e. izdao Regiomontanus 1475—1506. Glasovite francuzke e. Connaissance des Temps izdaje od 1679 Bureau des Longitudes. Englezki Nautical Almanac izlazi od 1766, a od 1914 još i skraćeno izdanje za pomorce. Oba izdaje admiralitet. Njemački Astronomisches Jahrbuch izdaje od 1776 Astronomisches Rechen-Institut. Ova tri zavoda surađuju s američkim i španjolskim zavodima. American Ephemeris and Nautical Almanac izlazi u Washingtonu od 1852.

Izvadke e-a donose astronomski kalendari. U Hrvatskoj sadržavao je izvadke e-a astronomski kalendar »Bošković« (izdanje Hrvatskog prirodoslovnog društva), koji je izlazio od 1918 do 1926.

Hidrografski ured ratne mornarice u Splitu pokrenuo je 1930 Nautički godišnjak. Izdavanje je započeo Astronomski observatorij u Beogradu 1934 pod uredničtvom dra. Miškovića i poručnika bojnog broda P. Mardešića. Uz pomoć ratne mornarice N. godišnjak vrlo se liepo razvio. U mnogim tablicama iznosio je izvorne novotarije u vezi sa zadnjim metodama izračunavanja astronomskih položaja na moru. Njegovo redovito izdavanje prekinuto je 1942 zbog rata.J. L-k.