A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cox
Svezak: 4
Stranica: 82 - 83

COX, 1. David, * Heath Mille Lane kod Birminghama 29. IV. 1783, † Harborne kod Birminghama 7. VI. 1859, engleski slikar. Bio je samouk i slikao najprije minijature na porculanu, pa dekoracije za kazalište u Birminghamu. Došavši u London mnogo je utjecao na procvat novog engleskog akvarelnog slikarstva. Slikao je u akvarelu najprije topografijske redute, a poslije krajolike s obala Themse. Bio je u Parizu i u drugim evropskim gradovima. U svojoj zreloj dobi učio je slikati uljenim bojama, ali te slike ne dosežu ni izdaleka ljepotu i neposrednost njegovih akvarela.

LIT.: Masters of English Landscape Painting (naročiti broj časopisa The Studio), London 1903; F. G. Rowe, D. C., London 1924.A. Sch.

2. Joseph Mason, * 1762, † 1822, engleski liječnik za duševne bolesti, jedan od prvih, koji je, nasuprot sredovječnom nazoru o podrijetlu duševnih bolesti, postavio tezu, da i duševne bolesti imaju iste osobine kao i tjelesne i da se osnivaju na tjelesnim patološkim procesima, na pr. na hiperemiji mozga. Zato je liječio sredstvima za čišćenje crijeva, hladnim oblozima i hladnim kupkama. Za umirenje vrlo divljih duševnih bolesnika upotrebljavao je posebne ljuljačke i vrtuljke, napose t. zv. Cox-Darwinov vrtuljak ili ljuljačku, preporučenu već od Avicenne, a usavršenu od Erasma Darwina; to je sprava, na kojoj se velikom brzinom okretao duševni bolesnik, da se umiri i izliječi, zapravo vrlo opasna, jer je izazivala teške tjelesne i duševne poremećaje. Više puta je u vrtnju stavljen cijeli krevet s bolesnikom.

BIBL.: Practical observations on insanity, London 1804—14.

LIT.: Kraepelin, 100 Jahre Psychiatrie, Berlin 1918; Hübbotter-Vierordt, Biograph. Lex., 2., 132.V. B.