A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Code de commerce
Svezak: 4
Stranica: 9
Vidi na enciklopedija.hr:
Code de commerce

CODE DE COMMERCE, francuski trgovački zakonik od 28. VIII. 1807, dio velike Napoleonove kodifikacije (car je prisustvovao raspravljanju nacrta na četiri sjednice Državnoga savjeta), vrijedi još danas u Francuskoj, dakako, s mnogim izmjenama. Osim općenite važnosti za povijest trgovačkog i pomorskog prava ima on posebno značenje za naše pomorsko pravo.

Taj je zakonik već g. 1808 uveden u tadašnje Talijansko kraljevstvo, pa tako vrijedio i u Dalmaciji, koja je od 1806 bila pripojena tome kraljevstvu, a uveden je s drugim francuskim zakonima u ostale krajeve Napoleonove Ilirije, osnovane poslije mira u Schönbrunnu 1809. Poslije Bečkoga kongresa (1814) i pripojenja Ilirije Austriji francusko je zakonodavstvo bilo izmijenjeno ili ukinuto, ali je II. knjiga C. de c-a, koja raspravlja odnose u pomorskoj trgovini, ostala i dalje na snazi, pa je i u doba AU ostala glavnim vrelom pomorskoga trgovačkog prava s tom razlikom, da to vrelo nije imalo u svim pokrajinama istu pravnu snagu: u Dalmaciji i Vojnoj krajini (pripojenoj Hrvatskoj g. 1882) imalo je snagu zakonskog vrela, a u Istri i u području tadašnje trgovačko-pomorske sudbenosti Rijeke imalo je snagu običajnog prava.

Berlinski kongres (1878) podijelio je Bar i barsko primorje Crnoj Gori pod uvjetom, da će Crna Gora primijeniti na svojoj obali pomorsko pravo, koje vrijedi u Dalmaciji (čl. 29).

To je stanje u pogledu C. de c-a kao vrela pomorskoga prava na našoj obali ostalo uz neke novije promjene sve do danas.

LIT.: M. Straznicky, O reformi pomorskog privatnog prava, Mjesečnik 1913; V. Brajković, Étude historique sur le droit maritime privé du Littoral Yougoslave, Marseille 1933.V. Br-ć.