A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Bromberg
Svezak: 3
Stranica: 384
BROMBERG (polj. Bydgoszcz), važan grad u sjevernom dijelu pokrajine Poznanj. Ima 133.000 stan. (1937). Leži na rijeci Brahe blizu njenog ušća u Vislu. Značaj ovog položaja porastao je poslije prokopavanja Bromberškog kanala, koji spaja Netze i Brahe, t. j. Odru i Vislu. Osim toga B. je važna željeznička raskrsnica: pruge Berlin—Leningrad, Danzig—Poznanj i veći broj sporednih pruga. S ovim u vezi razvila se živa trgovina i preradba poljodjelskih i stočnih proizvoda i drveta.
U prošlosti je B. bio naizmjence pod poljskom i njemačkom vlašću, tako da se pokraj poljske većine stanovništva osjećaju znatni kulturni utjecaji njemačke manjine. Zbog svog položaja B. je doživljavao lijepe i teške dane. U 16. st. jedan je od najvažnijih poljskih trgovačkih gradova, a u velikom sjevernom ratu, početkom 18. st., izgubio je gotovo cijelo stanovništvo. J. R-ć.
U njemačko-poljskom ratu (1939) B. je bio središte borba, koje su se vodile za koridor i u njemu. Na B. su nadirale dvije njemačke vojske, jedna sa zapada iz Pruske, druga s istoka iz istočne Pruske. Oko B. su se sjedinili dijelovi tih vojska; sjevernije od grada vodile su se teške borbe, u kojima se borila poljska konjanička pomoranska brigada, koja se jednim dijelom preko rijeke povukla na istok. Nijemci su sam B. zauzeli četvrtog dana. Preko B. je izvršen i munjeviti pohod oklopljenih divizija generala Guderiana prema jugoistoku uz Vislu do Nareva, odakle su preko Buga udarile u leđa poljske vojske i probile prostor istočno od Varšave. Sl. P-ć.