A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: anabioza
Svezak: 1
Stranica: 391
Vidi na enciklopedija.hr:
anabioza
ANABIOZA (grč. anabiosis) je ponovno oživljenje nekih malenih životinja, koje se pod nepovoljnim uvjetima mogu potpuno osušiti. U takvom stanju prikrivenog (latentnog) života ili prividne smrti mogu kolnjaci, dugoživci i mnoge glistice ostati više godina, na pr. dugoživci 6 i po godina, a glistice i 27 godina, pa ih vjetar raznosi naokolo kao prašinu. Radi toga su mnoge od tih životinja rasprostranjene gotovo čitavom Zemljom, pa iste vrste dolaze od sjevernih do južnih polarnih krajeva i visoko u Alpama i na Himalaji.
Osušene mogu izdržati sve nepogode, pa i najniže temperature. Tako na pr. ostanu žive, kada su bile u tekućem uzduhu kod —190°, čitavih 20 mjeseci ili više sati u tekućem heliju kod —272°. Isto tako mogu podnijeti i vrlo visoke temperature, dulje vremena preko 80°, a kraće vrijeme i 150°.
Ali kad anabiotički kolnjaci, dugoživci i glistice dođu opet u vodu, već za po sata ponovno ožive u onom stanju, u kakvom im je život zastao. Kad voda ponovno presuši, onda opet prijeđu u anabiozu.
Anabiozu imaju i raci brumbuljci, koji žive uz obale mora u plimnom pojasu, pa za oseke ostanu mnogo sati na suhu u sunčanoj pripeci.
Potpis: N. F-k.