A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: alkoholi
Svezak: 1
Stranica: 257 - 258
Vidi na enciklopedija.hr:
alkoholi
ALKOHOLI. Veliki broj organskih spojeva, koji imaju u svome sastavu hidroksilne skupine, vezane na ugljikove atome u lancu, zovemo alkoholi. Ime su dobili po najvažnijem predstavniku te skupine — po etilnom alkoholu (→ alkohol). Koliko ima hidroksila (-OH) u tom lancu, toliko je alkohol valjan. Jednovaljane zasićene alkohole zovemo po ugljikovodicima, od kojih se odvode:
CH4 metan CH3 . OH metilni alkohol (metanol),
C2H6 etan C2H5. OH etilni alkohol (etanol),
C3H8 propan C3H7. OH propilni alkohol (propanol),
C4H10 butan C4H9. OH butilni alkohol (butanol).

Ako su u ugljikovodiku zamijenjena dva ili više H-atoma s hidroksilom, nastaju viševaljani alkoholi:

Alkohole zovemo primarnim, sekundarnim ili tercijarnim prema tome, na kojemu se C-atomu nalazi hidroksilna skupina, t. j. da li je taj C-atom vezan s jednim, dva ili tri druga C-atoma u lancu.
Primarni alkoholi imaju skupinu —CH2. OH; sekundarni = CH . OH, a tercijarni ≡ C. OH. Međusobno se alkoholi razlikuju po svome odnosu prema oksidacionim i dehidrogenacionim sredstvima.
1. Primarni alkoholi prelaze u aldehide i kiseline:
2. Sekundarni alkoholi prelaze u ketone:
= CH ∙ OH → = C = O
sekundarni alkohol keton
3. Tercijarni alkoholi prema oksidacionim sredstvima redovno otporni. Nastane li neka promjena, to se ugljikov lanac pritom raspada, a nastaje karbonska kiselina (ili keton) s manjim brojem C-atoma. Tako možemo po nastalim produktima razlikovati, kakove je prirode neki alkohol.
Alkoholi su neutralne tvari, makar imaju u svome sastavu hidroksilne skupine, ne disociraju u vodenim otopinama hidroksilne ione. Reagiraju s natrijem tako, da na mjesto vodikova atoma u —OH skupini stupi atom natrija i stvara natrijev alkoholat:
S kiselinama stvaraju alkoholi estere. U obliku estera dolaze alkoholi često u prirodi u eteričnom i masnom ulju, u mastima, u vosku i t. d. (→ esteri).
Dobivanje alkohola. Najvažniji alkoholi, metilni i etilni, dobivaju se na veliko posebnim postupcima: metilni suhom destilacijom drva i sintetski, a etilni s pomoću alkoholnog vrenja. Etilni se dobiva naveliko također sintetskim putem iz acetilena preko acetaldehida.
Esteri grijani vodom ili lužinom rastvaraju se u alkohol i kiselinu. Ta metoda, zvana osapunjenje ili saponifikacija, važna je za dobivanje nekih alkohola, napose glicerina iz masti, i alkohola iz voćnih estera i voskova.
Sve ostale metode dobivanja alkohola imaju više teoretsko i znanstveno značenje. Navest ćemo ovdje samo jednu:
Iz alkil-halogenida, osobito jodida sa srebrnim hidroksidom nastaju alkoholi:
Fizikalna svojstva alkohola. Niži su članovi jednovaljanih alkohola bezbojne žitke tekućine, žarka okusa i ugodna mirisa. Lako su topljivi u vodi. S povećanjem molekule postaju guste tekućine kao ulje (od C5 dalje), teško su topljivi u vodi i neugodna su mirisa (patočno ulje). Viši su članovi alkohola (od C12 dalje) kruti, bez mirisa i okusa, u vodi netopivi.
Kod viševaljanih alkohola s brojem hidroksilnih skupina povećava se topljivost u vodi i raste njihova slatkoća (glikol, glicerin od grč. glykys »sladak«).
Specifična težina alkohola raste s brojem C-atoma (izuzetak je CH3.OH, koji ima veću specifičnu težinu od C2H5OH). Od izomernih alkohola imaju uvijek normalni, primarni alkoholi najviše vrelište, dok sekundarni i tercijarni vru niže.
U tablici su navedena tališta, vrelišta i spec. težine normalnih primarnih alkohola alifatskog niza:
Formula Ime Talište Vrelište Spec. tež.
CH3OH metilni —97° 64,7° 0,814
C2H5OH etilni —112° 78° 0,806
C3H7OH propilni —127° 97° 0,817
C4H9OH butilni —79,9° 117° 0,823
C5H11OH amilni 137° 0,829
C6H13OH heksilni 157° 0,833
C7H15OH heptilni —36,5° 176° 0,836
C8H17OH oktilni —17,9° 194,5° 0,839
C9H19OH nonilni —5° 213° 0,842
C10H21OH decilni +7° 231° 0,8
Iz napetosti para alkohola (iznad vrelišta) slijedi, da su alkoholi asocirani slično kao i voda. Zbog toga imaju razmjerno visoka vrelišta, dok njima blizi spojevi — eteri, koji nisu asocirani, a veće su molekule, vru znatno niže.
Jednovaljani zasićeni alkoholi. Najjednostavniji je član homolognog niza alifatskih alkohola:
Metilni alkohol (metanol ili drvna žesta) CH3.OH. Naveliko se proizvodi suhom destilacijom drva i katalitičkim hidriranjem ugljičnog monoksida (CO). Njegova je upotreba vrlo velika (→ metilni alkohol). Ne smije služiti za uživanje, jer je otrovan.
Etilni alkohol (etanol C2H5OH) je najvažniji a. Dolazi u najrazličitijem alkoholnom piću. Proizvodi se u golemim količinama (→ alkohol).
Propilni alkoholi (propanoli) C3H7OH. Poznata su dva strukturno izomerna propanola: normalni primarni, CH3. CH2.CH2.OH, vri kod 97°, dolazi u patočnom ulju iza destilacije alkohola, dobivenog vrenjem; sekundarni propilni (izopropilni), CH3.CH(OH).CH3, vri kod 82,7°, dobiva se iz acetona katalitičkom redukcijom. Oba su otrovnija od etilnog alkohola. Služe u kozmetici i kao topila.
Butilni alkoholi (butanoli), C4H9OH. Poznata su četiri izomerna butanola. Najvažniji je normalni primarni butilni alkohol, CH3.CH2CH2.CH2.OH. Otapa smole umjetne i prirodne i gotovo sve masti i ulja. Nastaje vrenjem iz otopine glicerina ili manita s pomoću bakterija bacillus butylicus. Naveliko se proizvodi iz škrobnih otopina vrenjem, koje uzrokuje bacterium acetobutylicum. Pritom se stvara oko 60% butilnog alkohola uz 30% acetona i 10% etilnog alkohola. Provrela se tekućina rektificira u čisti butanol i aceton. U Njemačkoj i Americi proizvode butanol sintetski, iz acetilena. Kod te su sinteze međuprodukti acetaldehid, aldol i krotonaldehid. Iz ovog posljednjeg dobiva se vrlo čisti butanol katalitičkom redukcijom s bakrom kao kontaktnom kovinom. Butanol, kao i njegov ester butilacetat, upotrebljava se u velikim količinama kao topilo za lakove, osobito za automobilske nitrocelulozne lakove.
Primarni izobutilni alkohol, (CH3)2CH.CH2OH, dolazi u patoci, odakle se dobiva frakcioniranom destilacijom. Nastao je posebnim vrenjem iz amino kiseline (valin).
Ester toga alkohola s izomaslačnom kiselinom i angelika-kiselinom dolazi u eteričnom ulju rimskih kamilica (vrst Anthemis nobilis).
Amilni alkoholi (pentanoli), C5H11OH. Prema teoriji ima 8 izomernih amilnih alkohola, i svi su poznati. Od tih su samo tri važna. Dva izo-amilna alkohola (optički aktivan i inaktivan) čine glavni dio patočnog ulja kod alkoholnog vrenja. Pretežnim dijelom dolazi u prirodi u inaktivnom obliku. Amilni alkoholi nisu nastali vrenjem iz sladora, već iz aminokiselina (leucina i izoleucina). Iz patoke se dobiva frakcioniranom destilacijom smjesa amilnih alkohola, koja vri kod 131°. To je bezbojno ulje, neugodna mirisa, podražuje na kašalj. Upotrebljava se za sintezu t. zv. voćnih etera, zapravo estera, koji služe za parfimiranje živežnih namirnica, na pr. ester amilnog alkohola s maslačnom kiselinom miriše kao ananas. Amilni acetat, C5H11.C2H3O2 miriše po kruškama. Upotrebljava se za proizvodnju nitroceluloznih lakova (njem. Zaponlack), a u medicini kod astme, jer proširuje krvne sudove.
Amilni alkoholi djeluju jače opojno i otrovnije od običnog alkohola. — Tercijarni amilni alkohol (amilenhidrat, lat. Amylenum hydratum) upotrebljava se u medicini kao hipnotikum. Dobiva se iz ugljikovodika amilena adicijom vode u nazočnosti sumporne kiseline. Bezbojna je tekućina, koja vri kod 102°, a kristalizira kod —12°. Miriše po kamforu i mentolu.
Viši zasićeni alkoholi dolaze kao esteri u eteričnom ulju, a oni većih molekula u voskovima: Cetilni alkohol (heksa-decilni alkohol), C16H31OH. Dolazi kao ester palmitinske kiseline u kitovoj glavi (Cetaceum, Spermacet). — Cerilni alkohol (Cerotin), C26H53OH, dolazi u raznom bilju, a esterificiran s cerotinskom kiselinom u kineskom, karnauba i pčelinjem vosku. — Miricilni (melisilni) alkohol, C31H63 OH, dolazi vezan s palmitinskom kiselinom u pčelinjem vosku i karnauba vosku.
Nezasićeni alkoholi s jednom ili više dvostrukih C=C-veza u lancu. Kad je —OH skupina vezana na nezasićeni C-atom, alkohol je redovno nepostojan. Tako na pr. najjednostavniji alkohol ovoga niza, vinilni alkohol CH2 = CH.OH nije poznat u slobodnom stanju, jer prelazi u izomerni acetaldehid, CH3.CHO. Njegovi su esteri postojani. — Alilni alkohol (Propenol), CH2 = CH • CH2OH, nastaje grijanjem glicerina s oksalnom kiselinom. Alilni je alkohol bezbojna tekućina oštra mirisa, vri kod 96°. Oksidacijom prelazi u akrolein i akrilnu kiselinu. Razni nezasićeni alkoholi dolaze u eteričnom ulju. Redovno se odlikuju lijepim mirisom. Po svojoj su građi blizi terpenima i kamforu, iako nemaju cikličke strukture. Ovamo ubrajamo citronelol, C10H19OH, koji dolazi u ulju limuna, ružinom ulju, raznom bilju i t. d. S njim dolazi redovno i geraniol, C10H17OH, posjeduje ružin miris. Linalool, C10H17 OH, alkohol s dvije dvostruke veze u lancu. Miriše po đurđicama. Alkohol farnesol, C15H25OH, ima tri dvostruke veze, miriše po đurđicama. Viši nezasićeni alifatski alkoholi cijene se u parfimeriji, dobivaju se i sintetskim putem. Među nezasićene visoko molekularne alkohole ubrajamo fitol, C20H39OH, koji dolazi u klorofilu (gusta uljnata tekućina).
Viševaljani alkoholi s dvije i više —OH skupine. Dvovaljane alkohole zovemo glikolima po prvom članu toga niza. Glikol (etilenglikol), CH2OH.CH2OH, slatkog je okusa. Vri kod 197°, a kristalizira kod —11,5°. U vodi je topljiv Služi mjesto glicerina. Dieter glikola dioksan izvrsno je topilo, miješa se s vodom i vri kod 102°, a kristalizira kod 9°. — Od trovaljanih alkohola najvažniji je glicerin, C3H5(OH)3. Dolazi u životinjskim i biljnim mastima kao ester s masnim kiselinama (→ glicerin). — Četverovaljani alkohol eritrit, C4H6(OH)4 dolazi u optički izomernim oblicima. U prirodi dolazi mezoeritrit u algama i osobito kao ester u nekim lišajevima. Slatkog je okusa, lako se otapa u vodi. Tali se kod 120°. Od peterovaljanih alkohola ili pentita poznati su: arabit, adonit i ksilit, a od šestero-valjanih (heksita): manit, sorbit, i dulcit. d-manit dolazi često u prirodi u raznom bilju. Glavni je sastavni dio mane (osušeni sok crnog jasena, Fraxinus ornus, sadržava do 80% manita). Tali se kod 165—166°, dobiva se također redukcijom manoze ili fruktoze. U medicini služi kao laksans.
Aromatski alkoholi su derivati benzola, u kojima dolazi hidroksilna skupina u pokrajnom lancu. Kemijska su im svojstva analogna alifatskim alkoholima.
Benzilni alkohol, C6H5 • CH2OH, bezbojna tekućina, ugodna mirisa, vri kod 206°. Dolazi u perubalzamu, tolubalzamu i raznom eteričnom ulju (jasmina, zumbula i t. d.). Kao glukozid nalazi se u kukuruzu. — Fenil-etil-alkohol, C6H5C2H4 OH, tekućina, koja vri kod 220—222°. Dolazi u ružinom ulju, a dobiva se i sintetski. Upotrebljava se u parfimeriji. Cimetni alkohol (Styron), C6H5CH=ČH.CH2OH, dolazi u nekim smolama i balzamima. Kristalizira u bijelim iglicama, koje se tale kod 33°. Miriše po zumbulu (Hyacinthe) i upotrebljava se u parfimeriji. Saligenin, C6H4(OH).CH2 OH, je fenolalkohol. Dolazi vezan na glukozu u salicinu u lišću i kori vrbe (Salix helix).
Aliciklički alkoholi. U tu skupinu pripadaju karbociklički alkoholi s alifatskim svojstvima. Najvažniji su od tih oni, koji se odvode od zasićenog prstenastog spoja cikloheksana C6H12. Te spojeve nazivamo i hidroaromatskim alkoholima. Oni mogu biti zasićeni i nezasićeni. Prvi je član toga niza cikloheksanol, C6H11OH, koji se dobiva iz fenola katalitičkim hidriranjem. Posjeduje miris kamfora i vri kod 161°.— Alkohol s pet hidroksilnih skupina zove se kvercit, C6H7(OH)5, dolazi u žiru, ima slatki okus (»žirov slador«). Tali se kod 234°. — Alkohol sa šest hidroksilnih skupina zove se inosit, C6H6(OH)6, dolazi u mišićima i raznim organima životinja i ljudi. Nalazi se često i u biljnome carstvu, djelomično vezan s fosfornom kiselinom (inosit-heksafosforna kiselina ili fitinska kiselina. Ca-Mg-sol te kiseline služe u terapeutske svrhe pod imenom »Phytin«).
U ovaj niz ubrajamo i alkohole, koji se odvode od p-mentana, to su → mentol, koji dolazi u ulju metvice (Mentha piperita) i izomerni karvomentol, miris kumina; zatim terpineoli, C10H17OH, koji se nalaze u raznom prirodnom eteričnom ulju, a mirišu po jorgovanu. U skupinu kamfana pripada alkohol → borneol.
LIT: Beilsteins Handbuch der organischen Chemie, IV. izd., Berlin, sv. I. 1918, sv. VI. 1923; Grignard, Traité de chimie organique, sv. V., Pariz 1937; A. Richard, La synthèse industrielle des alcools, Pariz 1931; P. Karrer, Lehrbuch der organischen Chemie, Leipzig 1937. M. D-ć.