A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: algoritam
Svezak: 1
Stranica: 240
Vidi na enciklopedija.hr:
algoritam
ALGORITAM (od Al-chwarismi, al Kowarizmi »Kovarezman«, »iz Kovarezma«, nadimak matematičara Muhameda ibn Muse [→ Alhvarazmi] u 9. st.); pravilan postupak pri računanju, na pr. algoritam dijeljenja; način, kako da se dođe u nekom (konačnom ili ne!) broju koračaja do rač. rezultata, na pr. algoritam iteracije; važan je Euklidov algoritam za traženje najveće zajedničke mjere brojeva, odnosno polinoma; osobito obilježavanje po nekom pravilu, na pr. (a0+a1 + ... + am) ∙ (b0 + b1 +...+ bn) = c0 + c1 +... + cm+n, gdje je c = a0b0, c1 = a0b1 + a1b0,...; pravilnost u simboličkom računanju, na pr. df(z)/dx = df(z)/dz · dz/dx ; u 13. i 14. st. naziv za aritmetiku i za računanje u indijsko-arapskom brojnom sustavu (v.).
Algoritmistima su nazivani u 12.—14. st. pristaše ind.-arapskog broj. sustava i osobito brojke 0 (začetnik im je Leonardo iz Pize), za razliku od njihovih protivnika abakista (vođa ovih bio Gerbert [v.] = papa Silvestar II.), koji su se još uvijek služili rimskim br. sustavom i abakom (v.), makar taj bio i dotjeran time, što su za »kuglice« odnosno »marke« upotrebljavali t. zv. apices, t. j. brojke 1, 2, .., 9 (ali ne 0).
Logički algoritam je predočivan je logičkih pojmova i operacija simbolima, te računanje ovima po nekom sustavu, algoritmu (→ logistika).

 

Potpis: Đ. K.