A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Dobra
Svezak: 5
Stranica: 129
Vidi na enciklopedija.hr:
Dobra

DOBRA, 1. desni pritok Kupe, nastaje sastavom Bukovske Dobre, koja izvire sjeverno od Ravne Gore, Dobrepotoka, koji izvire iztočno od Skrada, i Donje Dobre, koja izvire kod sela Smišljaka. U gornjem toku teče dinarskim smjerom prema JI, znatan dio vode gubi kod Ogulinskog Hreljina; sva ponire u Đulinu ponoru (266 m) kod Ogulina. Kod Goljaka, 4,5 km SI od Ogulina, javlja se jak kraški izvor, koji se smatrao izravnim nastavkom podzemnog toka gornje Dobre, ali je danas dokazano, da to nije. Ova rieka, koju također zovu Dobra, teče od Gojaka uglavnom prema SI i kod Mahična se ulieva u Kupu. Gornji tok do Ogulina dug je 47,5 km, a donji od Gojaka 50 km, dok poriečje jednoga i drugog iznosi 245 km2.

LIT.: J. Poljak, Geomorfologija i hidrografija Ogulina i Ogulin. Zagorja, Spomenica D. Gorjanovića-Krambergera, Zagreb 1925/6.Z. D-i.

2. Selo u Srbiji na Dunavu, poznato po rudnicima kamenog ugljena u tri sloja od 1—10 m debljine i na prostoru od 1200 ha; u blizini rudnika ima i slojeva limonita i manganske rude.P. V-ć.