A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Dimini i Sesklo
Svezak: 5
Stranica: 11

DIMINI i SESKLO (Διμηνιον, Σέσϰλον), dva humka s obsežnim predpoviestnim naseobinama u Tesaliji, zapadno od grada Volosa. Obadvie naseobine pokazuju jednaku kulturu, ali se u jednoj i drugoj može ustanoviti više faza u njihovu razvitku. Uglavnom pokazuje Sesklo stariju, a Dimini napredniju uljudbu; Sesklo ima više ostataka mlađega kamenoga, a Dimini kamenoga i brončanoga doba (treća i prva polovica drugoga stoljeća pr. Kr.). U jednoj i drugoj naseobini izkopani su gradski zidovi, proširivani prema porastu naseobina, a unutar zidova kuće različitih tipova, prislonjene djelomično uz gradski zid. Značajne su kuće t. zv. megaron-stila, koje imaju tloris kasnijega grčkoga hrama. Izvan gradskih zidova izkopani su temelji okruglih koliba siromašnijega svieta.

LIT.: Ch. Tsountas, Αἱ προϊστοριϰαὶ ἀϰροπὀλεις Διμηνίου ϰαὶ Σέσϰλου, Atena 1908.V. H.

Tipni su oblici keramike ljevkaste zdjele s ravnim dnom ili s ovisokim, na bazi nešto proširenim stalkom. Lokalni tipovi četverastih zemljanih prizama ornamentirani su motivima žućkasto-biele boje na crnom ili crvenom dnu ili crno zarubljenim motivima na bielom dnu; motivi su pravocrtni, šahovski i meandrasti, skupine linija i stepenice. Liepe vaze u obliku amfora s malim držkama urešene su inkrustiranim kombinacijama spirala s pravocrtnim motivima. Ta je keramika stilski srodna s butmirskom, vučedolskom i sarvaškom.

Idoli su dosta primitivni i često ukrašeni istim motivima kao i vaze. Vrjedniji proizvodi iz kamena polirani su jezičasti klinovi i fino izrađene strjelice, noževi i sl. od tankih obsidianovih ljusaka, koje upućuju na veze s otokom Melom, a obilno je zastupano rožno i koštano oruđe.Ć. T.