CORDYLINE je biljni rod iz porodice ljiljanki (v.). To su drveta, grmovi i polugrmovi sa sabljastim listovima i bjelkastim ili ljubičastim cvjetovima, koji su združeni u metlice. Plod je boba, a sjemenke imaju sjajnu, crnu lupinu. Rodu pripada oko 10 vrsta, koje rastu samoniklo u toplijim područjima staroga svijeta, a jedna vrsta u Americi.S. H-ć.
Vrtlari uzgajaju različne šarenolisnate vrste i odlike u toplom stakleniku, koje uglavnom potječu od istočno-indijske Cordyline terminalis Kunth., C. australis Hook. te C. indivisa Kunth., obje iz Nove Zelandije, goje se u hladnom stakleniku i u zimskim vrtovima, ljeti i na polju. C. indivisa sadi se u Primorju u vrtovima i nasadima pod imenom Dracaena indivisa. Ona ondje izdrži zimu, a ljeti dobro podnosi žegu i sušu.Z. A.
Listovi vrste C. terminalis slatka su okusa, te služe urođenicima Sandwich-otočja u kuhinji kod različitih mesnih jela, koja se umataju u te listove i u njima se kuhaju ili peku. Jelo dobiva time osobitu dijetetsku vrijednost. Analogiju takovoj priredbi vidimo u modernoj francuskoj kuhinji, gdje se fina mesna jela peku umotana u papir (»en papillotte«). Drugi slični načini priređivanja jesu: šunka pečena u tankoj kori ili, u neku ruku, i naša sarma.E. M.