A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Castiglione, Baldassare
Svezak: 3
Stranica: 641 - 642
Vidi na enciklopedija.hr:
Castiglione, Baldassare
CASTIGLIONE, Baldassare, * Casatico (Mantova) 6. XII. 1478, † Toledo 2. II. 1529, talijanski književnik. Učen i svestrano obrazovan plemić, dobar vojnik, spretan diplomat, vješt pisac i umjetnik, C. je jedan od najboljih predstavnika talijanskog Rinascimenta. Bio je u službi prinčeva na dvorovima u Mantovi i u Urbinu; putuje s različitim diplomatskim zadaćama na dvorove u Englesku, u Rim, u Španjolsku, gdje je bio papin nuncij. U Urbinu se sprijateljio s Raffaellom d’Urbino, koji mu je izradio divan portret. Osim latinskih i talijanskih pjesama dao je eklogu Tirsi, prikazanu u Urbinu 1506. Glavno mu je djelo Cortegiano (1528), koje je s Ariostovim epom Orlando furioso i s Bandellovim novelama najreprezentativniji književni odraz talijanske misli i života na vrhuncu renesanse. C. daje živu sliku savršenog dvorskog i uglađenog čovjeka opisujući u dijalozima život na dvoru u Urbinu. To je idealističko lice ondašnjeg talijanskog društva, dok su Machiavelli (Principe) i Guicciardini (Ricordi politici e morali) prikazali drugo, realističko njegovo lice. C. obraća više pažnje vanjskim nego unutrašnjim odnosima; po svom velikom iskustvu više je raznoličan negoli dubok. Kulturno-historička vrijednost Cortegiana nadilazi njegovo čisto književno značenje. Značajno je za tradicionalnu skladnost Dubrovčana, da su oni zavoljeli to Castiglioneovo djelo: g. 1549 jedan dubrovački knjižar dobavlja iz Mletaka šest eksemplara Cortegiana (K. Jireček, Archiv für slavische Philol. XXI., 1899, 514).
BIBL.: Il Cortegiano, annotato da V. Cian, 3. izd., Firenca 1929; Le più belle pagine di B. C., scelte da G. Comisso, Milan 1929.
LIT.: G. Bongiovanni, B. C., Milan 1929; V. Cian, Il conte B. C., u Nuova Antología 16. VIII. 1929; G. Toffanin, La critica e il tempo, Turin 1930; A. Vicinelli, B. C., il cortigiano, il letterato, il politico, Turin 1931. M. D-ić.