A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Carême, Marie Antoine
Svezak: 3
Stranica: 613
CARÊME, Marie Antoine, * 1784, † 1833, francuski gastronom, napisao je Le patissier royal parisien..., 2 sv., Pariz 1815. Ova knjiga zastupa profinjeni smjer u kulinarstvu. U tom pogledu ima veze i s rimskom kuhinjom kasnijega doba.
Od ostalih djela spominjemo: Histoire de la table romaine, zatim Maître-d’hotel français i Le patissier pittoresque. Život toga gastronoma vrlo je zanimljiv, jer je C. potekao iz vrlo siromašne porodice; otac mu je bio poslužitelj u zakutnoj krčmi, a imao je 25 (!) djece. Mladi C. napredovao je postepeno, učio je kemiju i povijest te izmišljao ideje i planove za nova jela. Glavni njegov studij bila je starorimska gastronomija. C. je konačno bio kuhinjski šef raznih regenata i novčanih magnata, te je umro kao šef kuhinje baruna Rothschilda u Parizu. E. M.