A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cardiff
Svezak: 3
Stranica: 611
Vidi na enciklopedija.hr:
Cardiff
CARDIFF (tvrđava Didija [Aula?] ili tvrđava na Taffu), veliki lučki grad na ušću rijeke Taff, grofovija Glamorgan, južni Wales, Engleska. C. je još početkom prošlog stoljeća bio malo selo (1801 imao je samo 1870 stan.). Brz napredak i velik značaj zahvaljuje velikom ugljenom bogatstvu bližeg zaleđa. Danas je C. za ugljen najvažnija luka u cijelom svijetu. Iz zaleđa se ugljen dovozi plovnim kanalom i brojnim rudarskim željeznicama. Kako je u Bristolskom zaljevu velika razlika između plime i oseke, luka se sastoji iz velikih basena, koji se mogu zatvarati. Ukupna vodena površina u basenima iznosi 165 ha, 11,5 km izgrađene obale, na kojoj su najmoderniji uređaji za brzi utovar ugljena. Zbog bogatstva na ugljenu razvili su se u C-u metalni veleobrt i brodogradnja. Dok C. izvozi poglavito ugljen i u manjoj mjeri metalnu robu, u uvozu imaju najveći značaj drvo (za rudnike), žito i životne namirnice.
Razvoj prometa, trgovine i veleobrta ogleda se na vanjskom izgledu C-a i bogatstvu u javnim ustanovama. Tu ima veoma lijepih i novih arhitektonskih dijelova a od kulturnih ustanova ima: moderno uređeno sveučilište, visoku tehničku školu i bogate muzeje i galerije. C. ima 223.589 stan. (1931).
Na mjestu C-a postojala je već rimska tvrđava, na kojoj su u 12. st. Normani sazidali utvrdu, koja je poslije prelazila u više ruku i pri tome bila pregrađivana. J. R-ć.