A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Carbone
Svezak: 3
Stranica: 609
CARBONE, 1. Domenico, * Carbonara Scrivia (Tortona) 16. VII. 1823, † Firenca 20. III. 1883, talijanski rodoljub i pjesnik. Svršio je medicinske nauke u Turinu. Za vrijeme demonstracija, koje su izbile u Turinu u očekivanju slobodoumnijih reforma, napisao je šaljivu pjesmu Il re Tentenna protiv politike Carla Alberta. Kako je pjesma postala popularna, C. je morao bježati, a u Turin se vratio nakon provedenih reforma. Kasnije je kao školski nadzornik prošao mnoge gradove (Cuneo, Brescia, Parma, Bologna, Rim). Bio je poznat kao politički pjesnik. Izabrane pjesme izdao mu je sin u Firenci 1885.
2. Giovanni Bernardo, * Albaro (kod Genove) 1614, † 1683, talijanski slikar. Učitelj mu je bio G. A. De Ferrari, a u zrelijoj dobi utjecali su na nj Van Dyck i Rosa. Njegova su djela često zamjenjivali s Ferrarijevim, Castellovim i dr. Slikao je svete slike i odlične portrete, od kojih se mnogi čuvaju po patricijskim kućama u Genovi.
3. Ludovico, * Ferrara 1435, † 1482, talijanski pisac. Pisao je na latinskom i talijanskom jeziku. Od 7 njegovih latinskih dijaloga tiskana su dva: De neapolitana profectione i De amenitate, utilitate, magnificentia Herculei Parci. Talijanski je napisao Centotrenta novelle e facetie (izd. Livorno 1900). Bio je na glasu govornik.