A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Capetown
Svezak: 3
Stranica: 602
CAPETOWN ili Cape town (grad na rtu), veliki grad i luka na jugozapadnoj obali Južnoafričke unije, leži na sjevernoj obali poluotoka, koji se na J završava Rtom dobre nade (Cape of Good hope). Jezgra je grada smještena između obale plitkog zaliva Table bay i planinske visoravni Table mountain (1092 m), koja se vrlo strmo izdiže i završava vodoravno, te je vrlo značajna za sliku gradske pozadine. Kako između zaliva i planine nije bilo mnogo mjesta, obrazovala su se i širila nova naselja duž ceste, koja je išla podnožjem planine. S vremenom su se sva ova predgrađa stapala u jedinstven grad zadržavajući i dalje svoja posebna imena. Ovo nam objašnjava produženi oblik grada i veliki prostor, koji obuhvaća 174 km2. Da bi se na ovom velikom prostoru održao potreban promet, izgrađene su brojne cestovne željeznice i uvedene samovozne pruge.
C. je glavna luka Južnoafričke unije, preko koje ova velika zemlja održava prometne i trgovačke veze s ostalim svijetom. Gospodarski je razvoj zemlje pridonio naglom napretku grada u posljednjim godinama. Dok je još 1927 imao 225.360 stan., ima 1936 već 355.351, od toga 171.534 bijelca. Ali veliku međunarodnu važnost ima C. zahvaliti prije svega svom položaju. Holandezi su ga osnovali kao postaju za opskrbu svojih brodova, koji su putovali u Indiju. Tom zadatku služi C. i danas, te je jedna od najvažnijih svjetskih luka za opskrbu brodova, u kojoj se opskrbljuju (ugljen, nafta, voda, životne namirnice i dr.), zaštićuju, a prema potrebi i popravljaju brodovi, koji vrše promet između Atlantskog i Indijskog oceana. Otkrićem bogatih ugljenih rudnika u zaleđu i uređenjem prometnih veza C. još lakše i bolje zadovoljava svojoj zadaći. Grad ima umjetno zaštićenu i dobro uređenu luku (dva basena s 22 ha vodene površine), a izrađena je osnova za novu i veću luku. U vezi s ovim razvili su se trgovina i veleobrt. Prokopavanje Sueskog kanala prijetilo je napretku C-a, ali se grad i dalje stalno i brzo razvijao, a važnost mu je naročito porasla, kad je naišla na poteškoće plovidba kroz Sredozemno more.
Kao najstarije gradsko naselje u zemlji C. je njeno važno gospodarsko i kulturno središte, a u političkom je pogledu od 1909 ostao samo sjedište saveznog parlamenta i vlade pokrajine Cape Colony. C. ima sveučilište, koje je poslije 1918 smješteno u zasebno i vrlo raskošno sagrađene zgrade u predgrađu Rondebosch. Ima dobro uređene i bogate muzeje i galerije, veliki astronomski opservatorij, među brojnim šetalištima ističe se botanički vrt. C. je vrlo prijatan i suvremeno uređen grad, koji je samo u srednjem poslovnom najstarijem dijelu zbijenije izgrađen, a u novijim su dijelovima široke i pravilne ulice, građene po engleskom uzoru: male stambene kuće s vrtovima.
C. su osnovali Holandezi 1652, ali je naselje počelo bolje napredovati tek onda, kad je iz Francuske došao veći broj vjerskih bjegunaca poslije ukidanja nanteskog edikta. Kad je Napoleon osvojio Nizozemsku, Englezi su zauzeli grad (1806) i poslije kratkog vraćanja prvim gospodarima ponovno ga osvojili, a bečki je kongres priznao njihovu vlast. A. M. S.