A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cantillon, Richard de
Svezak: 3
Stranica: 599 - 600
Vidi na enciklopedija.hr:
Cantillon, Richard
CANTILLON, Richard de, * 1680 ili 1681, † London 1734, ekonomista, rodom Irac, najprije trgovac u Londonu, od 1716 bankar u Parizu, takmac Lawove čuvene Banque générale, a kad se je u dosta kratko vrijeme obogatio, vratio se u Englesku.
Djelom Essai sur la nature du commerce en général (tiskano u Parizu anonimno 1755) stoji na prekretnici između merkantilizma i fiziokrata. Teorijom trgovinske bilance unosi dinamizam u merkantilističku nauku dokazujući, da se stalnim povećavanjem zlata i srebra u zemlji ne može polučiti odgovarajući porast bogatstva, jer ono nužno dovodi do porasta cijena, a po tome do nazadovanja izvoza i porasta uvoza. Visoke zakupnine zemlje i niske cijene zlata simptomi su povoljnog (aktivnog) stanja trgovinske bilance.
C-ova teorija vrijednosti posve je fiziokratska. On razlikuje normalnu (unutrašnju) i tržnu (vanjsku) vrijednost i tvrdi, da tržna vrijednost (cijena) stalno teži, da se što više približi normalnoj. Vrijednost se mjeri količinom zemlje, potrebne za njezino stvaranje, i količinom potrebnoga rada. No kako se i rad može izraziti u količini zemlje, koje se proizvod daje kao plaća radu, to je zemlja osnovni elemenat vrijednosti. Težište, da se postigne aktivna trgovinska bilanca pa time i poveća bogatstvo svake zemlje, leži u nastojanju, da se iz zemlje izvoze vrijednosti, koje su stvorene što više radom, a što manje prinosom zemlje, dok kod uvoza mora biti obratno. C-ovi su nazori u prvo vrijeme osobito oduševili fiziokrata markiza Mirabeaua. V. L.