A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Canterbury
Svezak: 3
Stranica: 599
Vidi na enciklopedija.hr:
Canterbury
CANTERBURY (»grad ljudi Kenta«), grad u jugoistočnoj Engleskoj na rijeci Stour, grofovija Kent. C. je važna raskrsnica na željezničkoj pruzi Dover—London i tržište poljodjelskim proizvodima. Ima 24.450 stan. (1931). Središte je anglikanske crkve i mjesto, u kome je počelo pokrštavanje Saksonaca (sv. Augustin, 597 g.) i osnovana prva biskupija u Vel. Britaniji. Osim velike katedrale, koja ima oblik dvostrukog križa, a građena je i dograđivana od 11—15 st., C. ima još mnogo drugih anglikanskih ustanova i crkava, među kojima je poznata crkva sv. Martina, kao engleska matična crkva, a opatija sv. Augustina čuvena je po staroj biblioteci. Cijeli grad po svojim građevinama i uskim ulicama ima mnogo srednjevjekovnih oznaka.
Na ovom je mjestu postojao rimski Durovernum, koji su Saksonci zvali Cantwaraburh. Mlađa prošlost C-a tijesno je vezana s prošlošću i životom anglikanske crkve. U doba reformacije tu su se sklonili izbjeglice iz Nizozemske i hugenoti iz Francuske, koji su osnovali tkalački veleobrt.
LIT.: J. Brent, Canterbury in the old time, Canterbury 1879; F. W. Farrar, C. E. Routledge i dr., Canterbury, Mother City of the AngloSaxon race, Canterbury 1904. J. R-ć.