A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cano
Svezak: 3
Stranica: 597
Vidi na enciklopedija.hr:
Cano, Alonso
CANO, 1. Alonso, * Granada 19. III. 1601, † Granada 5. IX. 1667, španjolski arhitekt, kipar i slikar. Kao arhitekt istakao se pročeljem stolne crkve u Granadi, koje se sastoji od triju dvospratnih niša na obli luk, koje su među sobom povezane na način antiknih triumfalnih lukova. Na njegovo su slikarstvo, po kojemu je izišao na glas, utjecali Francisco Pacheco i Juan del Castillo. Živući neko vrijeme u Madridu bio je u vezama s Velazquezom. Najznatnije se njegove slike nalaze u madridskom Pradu, u stolnim crkvama u Granadi (Virgen de la Solidad) i Sevilli (Virgen del Rosario). Kiparstvom, u kojemu mu je bio učitelj Juan Martinez Montañés, počeo se baviti tek 1651. Izradio je među ostalim nekoliko oltara (u crkvama Santa Paula i San Andrés u Sevilli) i pojedinačnih kipova, koji se po svojoj umilnosti odvajaju od strogog i oporog stila Montañésova. I u njegovim slikama ističe se sklonost za ljupkost, dražest i umilnost.
LIT.: O. Schubert, Geschichte des Barocks in Spanien, Esslingen 1908; A. L. Mayer, Geschichte der Spanischen Malerei, II., Leipzig 1913; M. Gómez-Morcao, A. C. escultor (Archivio Español de arte y arqueología, II.), Madrid 1926. A. Sch.
2. Melchior, * Tarancón 1509, † Toledo 1560, španjolski dominikanac, jedan od najboljih teologa 16. st. Bio je u Salamanci učenik Francisca de Vitoria. G. 1531 bio je profesor na sveučilištu u Valladolidu, zatim je 1543 držao prvu teologijsku katedru na sveučilištu u Alcali, a od 1546 u Salamanci. G. 1551/2 poslao ga je Karlo V. na tridentski sabor. Kasnije je postao biskupom na Kanarskim otocima, ali se odrekao te službe, da se može potpuno posvetiti nauci. Djelom De locis theologicis stvorio je Cano prvu metodologiju i fundamentalnu teologiju i pridonio pobjedi pozitivnog dokazivanja u teologiji. Napisao je i De sacramentis in genere i De poenitentia, a njegovi komentari Sumi sv. Tome su neobjelodanjeni.
LIT.: Fr. Ehrle, Die vaticanischen Handschriften der Salmaticenser Theologen des 16. Jahrh., Der Katholik, Mainz 1884, II., 1885, I.; Scriptores Ord. Praed., II., 176 sl.: M. Solano, Los grandes escolásticos españoles de los siglos XVI y XVII, Madrid 1928. M. K-ć.