A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Campion
Svezak: 3
Stranica: 590
Vidi na enciklopedija.hr:
Campion, Thomas
CAMPION, 1. Edmund, * London 25. I. 1539, † London 1. XII. 1581, isusovac, mučenik. Isprva je bio anglikanski đakon, ali se 1569 obratio i 1573 stupio u Rimu u isusovački red. U Pragu je predavao retoriku i filozofiju i 1580 bio poslan u Englesku. Tu se istakao kao odličan govornik. Osobit uspjeh imao je njegov spis Decem rationes, tiskan 1581, u kojem je izazvao anglikanizam. C. je pao izdajom u ruke žbirima, pa je bio okrutno mučen, obješen i raščetvoren. G. 1886 proglašen je blaženim. U.
2. (ili Campian) Thomas, * London 12. II. 1567, † London 1. III. 1620, engleski pjesnik, kritičar i glazbenik. Učio klasike na sveučilištu u Cambridgeu i pravo u Londonu. G. 1591 uvršteno je pet njegovih pjesama anonimno u zbirku Songs of Divers Noblemen and Gentlemen. Zbirka latinskih pjesama (Poemata, 1595) sadržava panegirike kraljici Elizabeti i grofu Essexu, intimne elegije i epigrame, kao i pjesmu na uspomenu poraza španjolske Armade. G. 1601 izdaje prvu zbirku engleskih pjesama A Booke of Ayres, od kojih je veći dio sam i uglazbio. U djelu Observation’s in the Art of English Poesie (1602) napada upotrebu sroka, a zalaže se za kvantitativnu metriku po uzoru klasičnih pjesnika. Na sreću, on se sam nije uvijek držao tih svojih načela. Od 1606 potpisuje se »doctor in phisicke« i do smrti vrši liječničku službu u Londonu. Misli se, da je medicinske nauke svršio na Kontinentu. Od 1607 do 1613 napisao je četiri »masques« (Maskenspiel) za prikazivanje na dvoru Jakova I. Prigodom smrti mladog kraljevića Henrika izdao je zbirku elegija (Songs of Mourning, 1613). Iste godine izdao je dvije knjige »arija« (Two Bookes of Ayres), dok su treća i četvrta knjiga izašle nešto kasnije (The Third and Fourth Booke of Ayres, 1617). U isto je vrijeme C. napisao stručnu raspravu o kontrapunktu u četveroglasnim skladbama (A New Way of Making Foure Parts in Counter-point, 1617), koja je doživjela nekoliko izdanja i dugo se upotrebljavala kao školska knjiga. C-u se pripisuje i zbirka pjesama, koja je napisana 1618 za proslavu povratka kralja Jakova I. iz Škotske (Ayres that were sung and played at Brougham Castle). G. 1619 izašlo je prerađeno izdanje njegovih latinskih pjesama iz 1595 pod naslovom Epigrammatum libri II, Umbra elegiarum liber unus.
A. H. Bullen izdao je 1889 sva njegova djela. U njegovu radu najznatniji je lirski element, koji prevladava i u dramskim pokušajima. Njegove pjesme, u kojima se glazbenik i pjesnik stapaju u savršen sklad, pokazuju neizmjernu raznolikost u ritmu i kadenci. Zanimljivi su i njegovi pokušaji u klasičnom metru, premda im nedostaje svježine, spontanosti i draži njegovih ostalih pjesama. U nekim nabožnim sastavcima sretno je spojio vjerski žar s pjesničkim zanosom.
BIBL.: The Works of T. C. (A. H. Bullen, 1889); T. C., Lyric Poems (E. Rhys, 1896); T. C., Songs and Masques (A. H. Bullen, predgovor o C-ovoj glazbi napisala J. Dodge, 1903); T. C., Complete Works (S. P. Vivian, 1908).
LIT.: S. P. Vivian, T.C., Cambridge Hist. of Engl. Lit., IV. J. T-a.