A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Campagnola
Svezak: 3
Stranica: 588
CAMPAGNOLA, 1. Domenico, * Padova oko 1500, talijanski slikar i grafičar. Djelovao je od 1517 do 1581 u Padovi. Bio je učenik i pomoćnik Tizianov, a vjerojatno nećak Giulijev. U svojim slikama (u Mlecima i Padovi) povodi se za Tizianom, Romaninom i Morettom. Na njegove bakroreze utjecali su najviše Giulio C. i Jacopo de Barbari. Ima od njega i drvoreza, na kojima se, pored njegove, nalaze i signature drugih majstora.
2. Giulio, * Padova 1482, umro poslije 1514, talijanski slikar i grafičar. Odgojen je na vojvodskom dvoru u Ferrari i izišao već u najranijoj mladosti na glas kao »čudo od djeteta« istakavši se kao glazbenik, humanista i umjetnik. G. 1507 boravi u Mlecima, a 1514 spominje se kao rezbar slova za Alda Manuzija. Među njegovim slikama ističu se freske u padovanskoj Scuola del Carmine. Kao umjetnika ide ga zasluga, da je padovansko još posve mantegneskno slikarstvo oživio novim giorgionesknim elementima. Na tehniku njegovih bakroreza utjecao je Mantegna, a na njihove motive Dürer i Giorgione.
LIT.: E. Galichon, Giulio C. (Gazette des Beaux-Arts XIII.), Pariz 1862; P. Kristeller, Giulio C., Berlin 1907; G. Fiocco, La giovinezza di Giulio C. (L’Arte XVIII), Rim 1915; K. F. Suter, Giulio C. als Maler (Zeitschrift für bildende Kunst LX.), Leipzig 1926—27; A. Venturi, Storia dell’arte italiana, IX/III, Milan 1928; L. Fröhlich-Bum, Die Landschaftszeichnungen des Domenico C. (Belvedere VIII.), Beč 1929.
Potpis: A. Sch.