A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Camblak, Grigorije
Svezak: 3
Stranica: 583
Vidi na enciklopedija.hr:
Camblak, Grigorij
CAMBLAK (Camvlak i dr.), Grigorije, * vjerojatno Trnovo (Bugarska) oko 1364, † zimi 1419—20, crkvenoslavenski pisac i metropolit u Kijevu. Podrijetlo mu dosad nije utvrđeno, ali ga ponajviše smatraju Bugarinom; ruski metropolit Kiprijan bio mu je stric. Učio je u Trnovu i postao kaluđer pa jeromonah. Poslije pada trnovskog carstva pod Turke 1393 bježi u Carigrad, između 1393 i 1401 boravi na Sv. Gori, a zatim odlazi u Sučavu (Moldavska) i postaje iguman manastira Njamca. Negdje poslije 1402 prelazi u Srbiju i dobiva čast igumana u manastiru Dečanima, gdje ostaje vjerojatno do 1409, kad odlazi u Rusiju. Poslije duge borbe izabran je 1415 metropolitom u Kijevu, koji je tada bio pod vlasti litavskoga kneza Vitolda. Taj izbor osudio je poglavar ruske crkve, koji je imao naslov metropolita »Kijeva i cijele Rusije«, kao i carigradski patrijarh, a C-a su udarili crkvenim prokletstvom. Kako je Vitold iz političkih razloga nastojao, da svoje pravoslavne podanike učini neovisnima o Moskvi, nije se na to obazirao, a 1418 poslao je, štaviše, C-a s velikim poslanstvom na koncil u Konstancu. C. je ondje zastupao misao unije s katoličkom crkvom, ali je nije dospio provesti; s njegovom smrću prestala je i shizma u ruskoj crkvi.
Kao učenik bugarskog patrijarha Evtimija, kojemu je napisao pohvalu i žitije, C. je bio odličan propovjednik i plodan pisac. U skladu s težnjama svog učitelja arhaizirao je crkvenoslavenski jezik i pravopis, pišući različita djela duhovnog sadržaja u Bugarskoj, srpskoj i ruskoj redakciji. Najbolje je i najveće njegovo djelo Život Stefana Dečanskoga.
LIT.: A. Jacimirski, G. C., 1904; Stare srpske biografije XV i XVII veka, Srpska knjiž. zadruga XXXIX, 265, 1936 (predgovor P. Popovića XII—XIII).
Potpis: J. Š-k.