A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Cahors
Svezak: 3
Stranica: 574
Vidi na enciklopedija.hr:
Cahors
CAHORS, stari grad u jugozapadnoj Francuskoj i središte départementa Lot. Leži u meandru rijeke Lot, preko koje danas vode tri mosta. Ovaj je položaj bio od osobitog značenja za razvoj i osobine grada. Kako je na poluotoku bilo malo mjesta, ulice su starog grada uske i krivudave. S kopnene strane stari je grad bio na najužem dijelu utvrđen zidinama, od kojih su do danas sačuvani tragovi. S druge strane zidina širi se novi grad s pravilnim i širokim ulicama.
C. je mali grad s 10.671 stan. (1931), u kom je sjedište različnih upravnih vlasti. Veleobrt je slabo razvijen, a u trgovini je jak izvoz vina i voća. Stari je dio grada poznat po brojnim i lijepim građevinskim spomenicima, među kojima se ističu katedrala sv. Stjepana (iz 12. st., obnovljena u 14. st.), crkva sv. Uršule (12. i 13. st.), kuća Henrika IV. (14. i 15. st.), kraljevski dvorac (16. i 17. st.) i dr. Naročito je poznat stari utvrđeni most na Lotu »le pont de Valentré« (14. st.). J. R-ć.
Povijest. Prvobitno glavni grad keltskoga plemena Cadurca, istakao se u rimsko doba izradbom neke vrste strunjača, prozvanih »cadurcum«. I u srednjem vijeku ostao je glavni grad istoimene župe (pagus Cadurcinus, odatle Caerci, naposljetku Quercy), koja je najprije bila u vlasti toulouskih grofova, a poslije albigenskog rata 1224 francuskih kraljeva. C. je zadržao značenje kao sjedište senešalstva Quercy i neko se vrijeme odlikovao gospodarskom djelatnošću, od koje je potekla tipična oznaka Caorsini (v.). Između 1360 i 1428 bio je C. pretežno pod engleskom vrhovnom vlasti. Kad se potkraj 4. st. proširilo u tome području kršćanstvo, osnovana je u C. biskupija, pa je ondješnji biskup bio i gospodar grada; od 1316 dijelio je on posjed (pariage) s francuskim kraljevima. G. 1331 osnovao je papa Ivan XXII. u C., odakle je bio rodom, sveučilište, koje je 1751 spojeno sa sveučilištem u Toulousi.
LIT.: Dufour, La commune de C. au moyen âge, 1896; Grangie, Une ancienne capitale de province: C. en Quercy, Nancy 1922; F. Arens, With. Servat von C. als Kaufmann zu London, Vierteljahrsschrift für Sozial-und Wirtschaftsgeschichte, XI., Stuttgart 1913.