A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Burian
Svezak: 3
Stranica: 535
Vidi na enciklopedija.hr:
Burian, Emil František
BURIAN, 1. Emil, * 1871, † 1926, češki bariton, brat tenora Karla. Pjevao je s najvećim uspjesima Ukletog Holandeza, Figara, Evgenija Onjegina, Don Giovannija i t. d. G. 1899—1902 bio je član zagrebačke opere, a kasnije se proslavio po čitavom svijetu. S. B.
2. Emil František, * Plzenj 4. VI. 1904, češki skladatelj, režiser i kazališni teoretičar, osnivač modernog češkog kazališta, koje B. označuje kraticom D34 (Divadlo g. 1934), i svake joj godine mijenja brojnu oznaku (D35, D36...), da naglasi, kako njegovo kazalište ide usporedno s vremenom. To je kazalište počelo u praškom »Mozarteumu« 1934 davati predstave na nov način, različit od klasične pozornice. B. nastoji, da stvori kolektivno kazalište, koje treba da bude vlasništvo svih, koji ga stvaraju, počevši od pjesnika, glumca i režisera do tehničkoga osoblja, oslobođeno od mecenata i impresarija. Ono treba biti i sintetičko, gdje svi zajedno, pisac, režiser, glumac, slikar, arhitekt, fotograf, glazbenik čine cjelinu, koja stvara život na pozornici. Dužnost mu je zatrpati i »provaliju između gledaoca i glumca« iznoseći na pozornicu, kadgod je potrebno, simultanu igru i koristeći se svim sredstvima moderne kazališne tehnike. Čovjek i život predmet su ovog kazališta, koje ne želi stajati izvan života. Na repertoaru kazališta nalaze se djela suvremenih autora, starih klasika, čeških dramatičara 19. i 20. st., sve udešeno za današnje vrijeme i za Burianovo shvaćanje kazališnog rada. Burianovo kazalište pripada svakako među najzanimljivija umjetnička stvaranja suvremenog češkog kazališta. Uvodi u dramu t. zv. »voice band«, govoreni zbor. Njegova opera Maryša davana je 1940 u Brnu.
LIT.: E. F. Burian, Zamefte jevtště, Prag 1936. Lj. J-e.
3. Karel, * 1870, † 1924, ugledni češki tenor. Učio je u F. Pivode u Pragu. Prvi je put nastupio u Brnu 1891. Kasnije je nastupao kao operni pjevač u Revalu, Kölnu, Hannoveru, Hamburgu, Dresdenu (od 1898 do 1911), u Beču i Budimpešti; kao gost pjevao je i u Metropolitan-Operi u New Yorku i u Bayreuthu, gdje je pjevao ulogu Parsifala. B. Š.
4. Vlasta, * Liberec 17. III. 1891, češki komičar, istakao se u kazalištu i filmu. Njegovo praško »Burianovo kazalište« daje kazališne predstave, komedije i lakrdije, pisane ili prerađene s namjerom, da Burianova karakterna komika dođe što više do izražaja. Bez prave težnje za umjetničkim doživljajem svrha je njegova kazališta, da publiku razveseli i da se kroz smijeh izruguje manama čovjeka i društva. Takvi su i njegovi filmovi. Svojim živim temperamentom i glumačkim talentom osvaja i zanosi publiku. Lj. J-e.