A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: bundeva
Svezak: 3
Stranica: 512
Vidi na enciklopedija.hr:
bundeva
BUNDEVA, tikva, buča (Cucurbita) je jednogodišnji biljni rod iz por. bundevnjače, koji se odlikuje velikim žutim, sulatičnim, zvoncu sličnim, jednodomnim cvjetovima sa trobratnim prašnicima i velikim plodovima (bobama) s bijelim sjemenkama. Vitice su mu razdijeljene na dva ili više dijelova, a stabljika je hrapava, jer je obrasla bodljikama i bradavicama. S. H-ć.
Bundeve se upotrebljavaju za stočnu hranu, a nekoje vrste jedu ljudi pečene ili kuhane. U košticama ima masnog ulja oko 50%, izvrsne kakvoće za jelo. U Podravini kuhaju posušene i usitnjene koštice radi dobivanja bundevinog (tikvinog) ulja.
Bundeve uspijevaju u području vinograda i kukuruza. Ne podnose nedostatak vlage i traže jača zemljišta. Obično se ne siju kao glavni usjev, nego kao podusjev u kukuruzu. Njega sastoji u rahljenju zemljišta dvo- i trokratnim okapanjem. Vrtne bundeve siju u »kućice« u razmaku 2:2 m. Prirod bundeva, ako su sijane kao glavni usjev, iznosi u povoljnim godinama do 1.000 q po jednom hektaru. P. K.