A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: agent
Svezak: 1
Stranica: 89
Vidi na enciklopedija.hr:
agent
AGENT (lat. agens »koji radi«) je oznaka za posrednika najrazličitijih poslova. Može biti osiguravajući, iseljenički, burzovni, eksportni agent i t. d. Najvažnija vrst agenata je trgovački agent. On je samostalan trgovac, kojemu jedna ili više trgovačkih kuća povjerava, da u njihovu interesu posreduje kod trgovačkih poslova ili da u njihovo ime i za njihov račun sklapa trgovačke poslove. Značajke su trgovačkog agenta: stalnost i posredovanje ili sklapanje trgovačkih poslova. Agent, kojemu je povjereno posredovanje ili sklapanje samo netrgovačkih poslova, nije trgovački agent u smislu trg. zakona. Agenturni posao vodi se u različitom opsegu. Neki agenti nemaju ni svoj ured, a drugi vode svoj posao u velikom opsegu. Ima agenturnih tvrtka, osobito za prekomorsko poslovanje, koje su po svom prometu i ugledu jednake velikim trgovačkim kućama. D. K.
Agent je trgovac, koji se bavi time, da za jednu trgovačku kuću ili više njih trajno pribavlja mušterije. Novi trgovački zakon od god. 1937 označuje ga kao lice, kojemu je od drugog (gospodara posla) trajno povjereno, da u njegovo ime i za njegov račun posreduje ili i sklapa trgovačke poslove, ako tu djelatnost vrši u smislu privrednog zanimanja, a nije u službenom odnosu s gospodarom posla. U dosadašnjem hrv. trg. zakonu od 1875 nije položaj tog lica još uređen, jer se radi o institutu novijeg razvoja trg. prava. Drugačije je u novom trg. zakonu, koji se u pitanju agenata uglavnom povodi za austr. zakonom o agentima iz godine 1921. On upotrebljava za agenta istodobno još i naziv trgovački zastupnik. Taj izraz zastupnik uzet je dakle ovdje u naročitom smislu, pa se upotrebljava za agenta i onda, kad on nema ovlasti, da sam sklapa poslove za gospodara posla, t. j. kad mu ne pripada zastupstvo u smislu opće teorije priv. prava, već on samo posreduje sklapanje poslova.
Agenta valja razlikovati od trg. posrednika (mešetara), komisionara i trg. namještenika. Od posrednika se razlikuje po tom, što mu je povjereno, da se trajno brine za pojedinog trgovca, stanovitu trg. kuću, dok posrednik radi za neograničen krug mušterija, prema tome, kako mu stižu. Od komisionara se razlikuje po tom, što samo posreduje poslove, odnosno ako ih i sklapa, onda to čini u ime i na račun gospodara posla, dok komisionar sklapa poslove u vlastito ime, a na račun gospodara. Od trg. namještenika razlikuje se po tom, što je samostalan trgovac, dok je trg. namještenik u službenom odnošaju s gospodarom posla.
Kako je položaj trg. agenta u mnogom pogledu srodan položaju trg. namještenika, to se propisi o agentima podudaraju u mnogom s propisima o ovim potonjima, a donekle i s propisima, koji vrijede za trg. posrednike odnosno komisionare. P. R.