A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: agar-agar
Svezak: 1
Stranica: 84
AGAR-AGAR je sluzava tvar, dobiva se iz različitih vrsta crvenih alga (Rhodophyceae), koje su najvećim dijelom rasprostranjene u toplijim morima oko istočne i južne Azije. Danas se agar dobiva iz mnogih zemalja, no glavnu potražnju podmiruje agar, koji se proizvodi u Japanu, i to uglavnom iz vrsta roda Gelidium (G. Corneum Huds. i G. cartilagineum Gaill.). Cejlonski agar daju alge Gracilaria lichenoides Ag. i G. confervoides (L.) Grav., dok se javanski agar dobiva od vrste Eucheuna spinosum (L.) J. Ag. F. K-n.
Glavni sastavni dio agara jesu pektinske tvari, kojih ima oko 60%. One se kuhanjem u vodi otapaju, a kad se ohlade, čine želatinsku tvrdu masu. Ta je njegova odlika danas svestrano iskorišćena: u hrani bolesnika, a osobito dijabetičara, u kućanstvu kao nadomjestak za želatinu, u industriji kod različitih apretura, u medicini kao sredstvo za otvaranje, a u bakteriologiji za pripremanje tvrdih podloga kod uzgoja bakterija. U dijetetskoj kuhinji ima prednost pred animalnom želatinom, koja joj je inače kulinarski slična. Kao sluzava tvar, koja dosta apsorbira vodu, uspješno služi kao lijek protiv začepljenja. M. B-ć. i E. M.