A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Balović
Svezak: 2
Stranica: 167
Vidi na enciklopedija.hr:
Balović, Andrija
Balović, Julije
Balović, Vicko
BALOVIĆ, 1. Andrija, * Perast početkom 18. st., † Perast 28. VII. 1784, teolog i književnik. Dao ga je školovati biskup Vinko Zmajević u Zadru i u Ilirskom kolegiju u Loretu. G. 1766 postao je opatom sv. Jurja i župnikom u Perastu. Prevodio je i pjevao crkvene pjesme, a naročito se bavio domaćom povijesti, te je priredio za štampu Annali di Perasto.
LIT.: Vulović, Prvi program C. K. Realne i Velike Gimnazije u Kotoru za šk. g. 1872—73; Fr. Viscovich, Storia di Perasto; P. Butorac Opatija sv. Jurja kod Perasta.
2. Julije, * Perast u 17. st., pomorski kapetan i junak, pisac i pjesnik. Odlikovao se u bitkama kod Sasena, Vonice i Preveze, te u vodama Eleosa. Sačuvala nam se njegova Kronaka peraška i njegovom rukom prepisana Palmotićeva Danica (1692) te tri sveska pjesama, koje je spjevao na hrvatskom jeziku, u narodnom stilu.
LIT.: Vulović, Gospa od Škrpjela, Zadar 1887; Prvi Program c. k. Real. i Vel. u Kotoru za šk. g. 1872—73; Knjiga u općinskoj biblioteci »Paravia« u Zadru br. 10627, I.
3. Vicko, * Perast 11. VI. 1768, † Perast 14. I. 1844, kanonik kotorski. Školovao se u Loretu i postao kanonikom u Kotoru (1810). Napisao je zanimljivu povijest Gospe od Škrpjela: Notizie intorno alla miracolosa Immagine di Maria Vergine S.ma = detta dello Scarpello e del celebre suo santuario, posto sullo scoglio presso Perasto, koja je četiri puta izdana.
LIT.: Š. Ljubić, Dizionario biografico; Vulović, Gospa od Škrpjela; Knjiga kotorskog Kaptola II. A. Mi-ć.