A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: admiral (1)
Svezak: 1
Stranica: 44 - 45
Vidi na enciklopedija.hr:
admiral
ADMIRAL, zapovjednički oficirski čin u ratnoj mornarici. Riječ admiral potječe od staro-arapskih izraza »amir ar rahl« ili možda još točnije od »amir al bahr«, to jest zapovjednik transportne flote odnosno komandant mora. Mauri su rabili te izraze i imali te činove u svojim ratnim i trgovačkim flotama već u devetome odnosno desetome stoljeću i tako nazivali vođe i zapovjednike većih brodskih sastava. U ono doba bili su i trgovački brodovi naoružani i plovili poput ratnih u zajedničkim sastavima i pod zajedničkom komandom, da bi se što bolje osigurali od gusarskih prepada i pothvata. Kasnije je taj izraz latiniziran i pretvoren u »admiratus« te ga u toj formi nalazimo u 11. st. u sicilijanskoj mornarici, gdje se tako naziva komandant ratne flote. Genovežani rabe u 13. st. za svoje komandante flota naziv »almirante«, i taj čin nalazimo u raznim sredozemnim flotama, koje su prevozile pojedine krstaške ekspedicije i vojske u Svetu Zemlju. Mlečani, i ako poznati i slavni pomorci, ostaju međutim kod svojeg početnog naziva »capitano generale del mare« i tako zovu komandante venecijanskih flota i eskadra.
Englezi, Holanđani, a nešto kasnije i Francuzi, zovu svoje vrhovne komandante na moru admiralima, i to počevši od sredine 13. st. U velikim i moćnim flotama ovih naroda dobiva admiralski čin postepeno i svoje gradacije u vidu kontra-admirala, viceadmirala i admirala. Admiralom se nazivao obično pomorski oficir na položaju glavnog zapovjednika flote (eskadre), viceadmiral je drugi po rangu iza njega i u borbenom odnosno marševnom poretku komandira čeonom divizijom. Kontra-admiral je treći po rangu i zapovijeda brodovima na začelju. U vezi s tim poretkom je i sam naziv »kontra-admiral«, engleski »rear admiral« ili u ranijoj talijanskoj terminologiji »retro ammiraglio«. Holanđani, koji imaju jednu od najslavnijih pomorskih tradicija, zovu oficire čina kontra-admirala još i danas »shout byj nacht«, i taj stari izraz potpuno odgovara naprijed spomenutom položaju borbene linije i poretka. Englezi su počevši od 1546 g. imali još i čin »lord high« admirala, koji je bio glavni zapovjednik cjelokupne britanske mornarice. Početkom prošlog stoljeća taj je čin ukinut.
Spomenuta tri tradicionalna i osnovna admiralska čina odgovaraju generalskim činovima u vojsci i to: kontraadmiral brigadnom generalu, viceadmiral divizijskom generalu, admiral armijskom generalu. No pored te gradacije admiralskih činova postoje naročito u nekim većim mornaricama još i drugi viši admiralski činovi. Tako je u ruskoj mornarici ranije postojao čin »general admirala« za najstarijeg i najvišeg komandanta. Danas se u Rusiji taj čin naziva »flagman flota 1. ranga«. Obje te časti odgovaraju činu generala-pukovnika u vojsci. Nijemci su ranije imali čin vele-admirala, Grossadmiral, a danas imaju još i generaladmirala. Čin »Grossadmirala« je najviši i odgovara feldmaršalu. Taj se čin dobiva samo za osobite zasluge i dosada su ga imali samo admiral Tirpitz, a nedavno ga je dobio i admiral Raeder, sadašnji glavni komandant njemačke mornarice. U Velikoj Britaniji odgovara veleadmiralu čin »admiral of the fleet«, koji su imali poznati admiral Jellicoe i Beatty.
Zanimljiva je talijanska gradacija admiralskih činova, koja imade ove šarže: »contrammiraglio, ammiraglio di divisione, ammiraglio di squadra, ammiraglio di armata i grandammiraglio«. Ovi činovi odgovaraju analognim činovima u talijanskoj vojsci. Treba primijetiti, da se u internacionalnom ceremonijalu, kojega se vrlo točno drže sve mornarice, čin i počast viceadmirala priznaju tek divizijskome admiralu. Za razliku od talijanske i britanske mornarice postoje u Francuskoj samo dva admiralska čina (kontraadmiral i veceadmiral), a u Americi samo čin kontraadmirala. Drugi viši činovi dobivaju se samo izuzetno.
Svi admiralski činovi bili su ranije podjeljivani samo pomorskim oficirima, ali se u novije doba takvi činovi daju i stručnim oficirima (mornaričkim liječnicima, inžinjerima, intendantima i t. d.), dakako uz dodatak dotične struke.
Sličan je slučaj i kod vojske s generalskim činovima.
Lučkim admiralom naziva se glavnokomandujući admiral jedne ratne luke odnosno uporišta, baze i t. d.
U našoj mornarici postoje tri admiralska čina: admiral, viceadmiral i kontra-admiral. U »Plemenitom tijelu bokeljske Mornarice« dva najviša časnika nose nazive admirala i viceadmirala.
Admiralitet, najviša zapovjedna i upravna vlast ratne mornarice. Takav službeni naslov nosi i britanski admiralitet (admirality). Međutim u mnogim drugim mornaricama službeni je naziv ovakvih vlasti ministarstvo, sekretarijat, podsekretarijat, zapovjedništvo mornarice i t. d. Kod nas se riječ admiralitet uzima u istom značenju kao i generalitet, to jest kao skupni naziv za veći broj oficira admiralskog čina. U nekim drugim mornaricama znači admiralitet savjetodavni organ ili kolegij, sud, koji se sastoji od pomorskih oficira admiralskih činova. Taj se organ bavi različitim stvarima iz pomorskog prava, administracije, pomorske strategije, taktike i t. d.
Admiralski brod je plovna jedinica, na kojoj je stalno ukrcan i s koje upravlja svojom flotom, eskadrom ili sastavom komandujući admiral. Svaka veća flota ima dva ili više admiralskih brodova, koji se nazivaju komandnim brodovima. Nijemci uzimaju riječ Flaggschiff, a Englezi Flagship za admiralski brod.
Dobro poznati admiralski brodovi bili su »Victory«, na kojem je bio ukrcan admiral Nelson za vrijeme bitke kod Trafalgara i koji se, vrlo dobro sačuvan, nalazi u Portsmouthu. »Mikasa« je bio komandni brod admirala Toga u bitci kod Tsušime, »Iron Duke« vijao je zastavu admirala Jellicoe, a »Lion« zastavu admirala Beatty kod Skagerraka. S broda »Ferdinand Max« komandirao je admiral Tegetthoff kod Visa.
Admiralska zastava (stijeg) vije se na jarbolu komandnog broda admirala dotičnog sastava, eskadre, flote i t. d. Svaki admiralski čin ima svoju naročitu zastavu, i svaka mornarica propisuje i obznanjuje admiralske stjegove tako, da se kod susreta pojedinih brodova u inostranstvu odmah zna, koji čin ima dotični komandujući admiral i koje mu počasti po međunarodnom ceremonijalu pripadaju.
Admiralski stjegovi se viju prema činu i položaju ukrcanog admirala na raznim jarbolima komandnog broda. Komandant flote i admiral vije svoju zastavu na velejarbolu, viceadmiral odnosno drugi po rangu admiral unutar flotnog sastava ima svoju zastavu na prednjem jarbolu, a kontraadmiral na krmenom jarbolu svoga komandnog broda. Svi admiralski stjegovi (zastave) su kvadratne forme. Oni se svečano dižu kod preuzimanja komande i isto tako spuštaju (uz odavanje počasne paljbe) kod konačnog iskrcavanja dotičnog admirala. Admiralska zastava (stijeg) je uvijek različite forme od državne i glavne brodske zastave, koja se vije na krmenom koplju odnosno sošnjaku. Pomorski oficiri, koji nisu u admiralskom činu, a ipak komandiraju brodskim sastavima, viju također svoje komandne zastave, ali su one različite od admiralskih stjegova.
Potpis: Ar. P.