A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: balkonske biljke
Svezak: 2
Stranica: 163
BALKONSKE BILJKE služe za ukras balkona, prozora, veranda, otvorenih stubišta i t. d. Biljke se sade u drvene sanduke obojene uljenom bojom i napunjene prikladnom smjesom dobre hranljive vrtne zemlje. Najprikladnije su za tu svrhu razne biljke lončanice, u prvom redu zonalne i bršljanaste pelargonije (potonje s ovješenim mladicama), zatim begonije, i to za prisojni (osobito južni) položaj Begonia semperflorens Lk. et Otto, dok su gomoljaste begonije prikladne za polusjenoviti, istočni ili zapadni položaj, a jednako i fuksije, te netek (Impatiens Holstii Engl. et Warb.). Sve spomenute vrste cvatu ljeti, dok za proljetni ukras mogu dobro poslužiti cinerarije. Za ukras balkona i t. d. mogu se upotrijebiti mnoge vrste jednogodišnjeg cvijeća, i to za proljetni ukras osobito maćuhica, potočnica, šeboj, tratinčica i t. d., za ljetni ukras zijevalica, kadifica, kunica, Mimulus, zatim petunija, ljetni plamenac (Phlox Drummondii Hook.), lobelija, ljetni zvjezdan (Callistephus), cinija, dragoljub i dr.
Osim toga mogu se ukrasiti okviri prozora te dovratnici na balkonu raznim jednogodišnjim povijušama i penjačicama, na pr. ukrasnim slakom (Ipomoea), vrstom Cobaea scandens Cav. i dr., ili drvenastim penjačicama, na pr. bršljanom, lozikom i dr. Penjačice i povijuše vode se uz prikladne špalire od letvica ili trskovače.
Na većim balkonima i terasama postavljaju se također veće biljke u posudama, naročito zimzeleni grmovi kao lovorvišnja, oleander, aukuba i dr., pa cvjetne biljke kao hortenzije, agapantus i sl.
Balkonske biljke zalijevaju se odstajalom vodom po potrebi ujutro ili navečer, a za topla vremena poprskaju se jedamput dnevno mlakom vodom, da se lišće očisti od prašine. Zimi se trajne biljke spremaju u hladnoj sobi odnosno u svijetlu, zračnu, od mraza sigurnu podrumu.
Potpis: Z. A.