A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Balkan (2)
Svezak: 2
Stranica: 142
Vidi na enciklopedija.hr:
Balkan
Balkan
BALKAN, više časopisa i listova. 1. List za zabavu, pouku, umjetnost i književnost. Počeoga je uređivati Aug. Harambašić 1886 u Zagrebu (prva 3 broja). Ostale brojeve 1886, kao i prva dva 1887 uredio je Nikola Kokotović, a od 3. do 5. broja (do 15. III. 1887, kada je prestao izlaziti) J. Kukor. U časopisu su surađivali među ostalim Kranjčević, Harambašić, A. Kovačić, Kumičić i Fran Mažuranić. Uz originalne hrvatske pjesme i prozu donosio je B. i književne prijevode stranih pisaca, ponajviše slavenskih.
2. B. jedinstvu i bratskoj slogi. Časopis, koji je izdavao u Zagrebu Aleksander Bresztyenszky od 1896 do 1901, a zastupao je ujedinjenje zapadne i istočne crkve. Uporedo je izlazio i ćirilicom s istim tekstom.
3. Politički dnevnik, koji je počeo izlaziti u Trstu 1907, a uređivao ga je Ivan Benko, i od iste godine dalje M. Cihlar-Nehajev. List je zastupao hrvatske političke i gospodarske interese te interese Slavena uopće. U B. štampao je Cihlar-Nehajev Nazorova »Velog Jožu«.
4. Politički list, koji je počeo izlaziti 1912 u Beogradu, a uređivao ga je Svetolik Savić. Za vrijeme Svjetskog rata nije izlazio, nego je nastavljen poslije rata te je izlazio sve do 1939, kada ga je uređivao Bogdan Lukić, a izdavao Krsta Cicvarić i Svetolik Savić. G. 1940 izlazi kao tjednik Novi Balkan, koji uređuje Raja-Radosav Pešić.
5. Glasilo međunarodne pripomoćne zadruge »Balkan«; izlazio je u Zagrebu od 1. II. do 15. V. 1912. Urednici su mu bili I. Molinar i N. St. Kukić. M. O.