A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Balenović
Svezak: 2
Stranica: 136
Vidi na enciklopedija.hr:
Balenović, Šimun
Balenović, Vid
BALENOVIĆ, 1. Juriša, živio je u drugoj polovici 17. st., odlikovao se kao senjski četnik u bojevima na moru i na kopnu. Slavi ga njegov suvremenik Pavao Ritter Vitezović u svojoj Kronici. G. 1676 navalila su tri turska broda na njegovu lađu. S Jurjem Ritterom i s četrnaestoricom mornara suzbio je Balenović napadače, premda su oni izranili i njega i svu njegovu posadu. Četujući protiv Turaka u Lici, Dalmaciji i Bosni postao je strah i trepet neprijatelja. G. 1678 bili su Kotarci oplijenili tursku krajinu, ali kad su se vraćali natrag, dostigli su ih Turci s premoćnim četama. Našavši se u nevolji zavikali su Kotarci: »Aj Juriša Senjanine!« Turci misleći, da imadu pred sobom doista Jurišu, nagnuli su u bijeg. Poslije toga poslali su pobjednici odaslanstvo u Senj, koje je Juriši Balenoviću predalo srebrom okovanu tursku sablju, zadobivenu u tom boju. Neki misle, da je Juriša Balenović identičan s Jurišom Senjaninom (v.), o kojem se u ciklusu senjskih Uskoka najviše pjeva iza Ivana Senjanina i Jurja Daničića. Bit će doduše da je i Juriša Balenović pridonio slavi tipiziranoga Juriše Senjanina, ali Kačić u svojoj »pismi drugoj od vitezova hrvatskih, koji viteški vojevahu rata kandianskoga i bečkoga«, razlikuje tu dvojicu junaka. P. G.
2. Šimun, * Kruščica kod Pazarišta 21. X. 1835, † Zagreb 17. V. 1872, povjesničar. Osnovnu školu je svršio u Pazarištu, a gimnaziju i bogosloviju u Zagrebu, gdje je kasnije služio kao kateheta. G. 1871 postao je knjižničarom nadbiskupske knjižnice. Surađivao je u Katoličkom listu, kome je bio i urednik.
BIBL.: Liturgija, Zagreb 1862; Molitvenica i pesmarica, Beč 1864; Društvo sv. Jeronima štampalo je 1870 njegovu Povjesnicu hrvatskoga naroda za puk.
LIT.: V. Balenović. Život i rad Šimuna Balenovića, Zagreb 1935; A. Cuvaj, Građa za povijest školstva, II. izd., sv. V., Zagreb 1910.    E. Š.
3.  Vid, * Kruščica (Pazarište) 19. XII. 1883, pisac i pedagog. Surađuje u časopisima Nastavni vjesnik, Hrv. njiva, Hrv. planinar i drugdje.
BIBL.: Opća geografija za više razrede srednjih škola, Zagreb 1923, II. izd. 1939; Kroz Srbiju, Bosnu i Dalmaciju, Zagreb 1926; Život i rad Šimuna Balenovića prigodom 100-godišnjice njegova rođenja, Zagreb 1935; Petar Karlić prigodom 30-godišnjice naučnoga rada, Zagreb 1937. J. D.