A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Balen
Svezak: 2
Stranica: 136
Vidi na enciklopedija.hr:
Balen, Josip
BALEN, 1. Nendrik van, * Antwerpen 1575, † Antwerpen 17. VII. 1632, flamanski slikar. Učitelj mu je bio Adam van Noort. G. 1593 stupio je u slikarsku udrugu sv. Luke. Zatim je išao na daljne nauke u Italiju. Vrativši se u Antwerpen stupio je u slikarsku udrugu Bratstvo romanista, gdje je 1613 bio dekan. Imao je jedanaest sinova, od kojih su nekoji bili slikari. Od njegovih 26 učenika osobito su se kao slikari proslavili Anthonis van Dyk i Frans Snyders. B. je radio u zajednici s drugim slikarima, između kojih su najvažniji Josse de Momper, Frans Snyders, Jan Breughel (Bruegel) i Lucas van Uden. Ovi su slikali pozadine i pejzaže, u koje je onda B. umetao osobe iz biblije i mitologije. Njegove se brojne slike nalaze po mnogim gradovima, tako u muzeju u Amsterdamu, u crkvi sv. Jakoba u Antwerpenu (Presv. Trojstvo, Navještenje i Uskrsnuće), u muzeju u Dresdenu, Münchenu, Beču, Lille-u (Odmor sv. Porodice) i drugdje.
Po njegovim su nacrtima radili neke svoje bakroreze Crispin de Passe, Lucas Vorstermann, Cornelius Galle, Hieronymus Wietrix i dr.
LIT.: Thieme-Becker, Künstler-Lexikon, II., Leipzig 1908. U.
2. Josip, * Krmpote (Hrvatsko Primorje) 18. III. 1890, sveučilišni profesor. Gimnazijske nauke svršio u Senju, a šumarstvo na nekadašnjoj visokoj školi u Šćavnici. Deset godina iza svršenih nauka promoviran je 1923 prvi na čast doktora šumarskih nauka sveučilišta u Zagrebu. G. 1927 postaje vanredan, a zatim redoviti profesor na šumarskom fakultetu beogradskog sveučilišta u Zemunu. Kao šumarski stručnjak razrađuje različna pitanja iz područja šumskoga gospodarstva, a osobito pitanje pošumljivanja goleti na Kršu.
BIBL.: Les éléments climatiques du Karst et leur relation au repeuplement; La technique du reboisement du Karst; Prilog poznavanju naših mediteranskih šuma; Drugi prilog poz. naših med. šuma; Treći prilog poz. naših med. šuma; Prilog poznavanju šumarstva Bugarske; O proredama, Zagreb 1929; Naš goli Krš, Zagreb 1931; Tumač zakona o šumama, Zagreb 1929; Josip Kozarac (monografija, Zagreb 1936); Šumski rasadnici, Zemun 1938. S ruskoga je preveo 1940 znamenito djelo: G. F. Morozov, Učenie o lese. N. N.