A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Baldacci
Svezak: 2
Stranica: 131
BALDACCI, 1. Anton, * Beč 1762, † Beč 9. VII. 1841. Ime B. usko je vezano s prvim počecima statistike u Austriji za vrijeme Marije Terezije i Josipa II., koji je statistici davao važnost, pa je štoviše odredio statist. predavanja u srednjim školama i stolice za statistiku na sveučilištima. G. 1753 izdan je prvi reskript za statistički popis žiteljstva, koji je proveden i u Hrvatskoj. Vodile su se župske matice i posebna statistika za uređenje zemljarine, pa trgovinska i industrijska statistika. B. je prvi predložio osnutak topografsko-statističkog zavoda.
LIT.: Die Einrichtung eines administrativstatistischen Dienstes 1829—1840, Denkschrift der K. k. statistischen Zentralkommission, Beč 1913. R. S-r.
2. Antonio, * Bologna 3. X. 1867, talijanski botaničar, profesor u svojem rodnom gradu. Dovršivši 1884 srednju školu krene Dalmacijom pješke do Crne Gore. Nije doduše uspio tada doći u Crnu Goru, ali je zato od naredne godine gotovo godimice dolazio tamo, a napose u Albaniju, istražujući te dvije zemlje floristički. Prva mu je radnja, pod naslovom Biljke Cetinjskog polja, izašla 1886 u Glasu Crnogorca u Cetinju. B. je vrstan poznavalac flore i fitogeografije Crne Gore, a napose Albanije. Mnogo je pisao i o povijesti, politici i gospodarstvu tih zemalja. I. P.