A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Balabanov
Svezak: 2
Stranica: 127
Vidi na enciklopedija.hr:
Balabanov, Aleksandar
BALABANOV, 1. Aleksandr, * Štip 1879, bugarski književnik, pjesnik, esejist i profesor. U Štipu je stekao osnovno obrazovanje, učio dvije godine u solunskoj gimnaziji, a poslije prešao u Sofiju. Svršio je sofijsku klasičnu gimnaziju i krenuo 1899 u Leipzig, odakle se vratio 1904 kao doktor klasične filologije. G. 1912 izabran je za redovnog docenta uz katedru komparativne književne povijesti na sofijskom sveučilištu, a od 1921 je redovni profesor grčke filologije. Napisao je nekoliko vrijednih monografija, među ostalim Pravni položaj starohelenske žene, Razvitak motiva starohelenske poezije i Povijest klasične literature. Preveo je više djela starogrčkih dramatičara, neke dijelove Ilijade i prvi dio Goetheova Fausta. Napisao je i mnogo članaka u časopisima i novinama.
BIBL.: Aleksandr Balabanov — iz jednoga života, zbornik članaka u povodu tridesetpetgodišnjice književnoga i javnoga djelovanja, Sofija 1934. G. K.
2. Angelica, * Černigov 1877, talijanska socijalistkinja. G. 1912 član centralnog odbora tal. socijalističke stranke. Vodila je ured zimmerwaldske organizacije u Stockholmu. G. 1918 pristupa boljševicima. Kasnije je isključena iz komunističke internacionale. V. V-r.