A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: bacon
Svezak: 2
Stranica: 81
BACON (bekn), svinjsko meso na poseban način pripremljeno. Kod nas su se produkcijom tog mesa počeli baviti u novije vrijeme, i to u vezi s izvozom mesa na englesko tržište, gdje se takvo meso traži. Stoga se b. priređuje onako, kako to propisuju uzance engleskog tržišta. Meso mora biti od mladih svinja, i to one pasmine, koja se odlikuje dobro razvijenim mišičjem, dok slanina ne dolazi toliko u obzir. Težina živih životinja ne smije premašiti 75—80 kilograma žive vage. Radi što sigurnijeg konzerviranja zaklane se životinje ne šure neposredno poslije klanja, već se po čitavoj površini kože opale plamenom i to toliko, da se čekinje i dlake oprže, a površina kože poprimi smeđu boju. Tek se iza toga vadi utroba. I kod komadanja životinje traži se poseban postupak: životinja se rasiječe u dvije polovine, onda se izvadi hrptenica u čitavoj svojoj dužini, zatim se odsijeku glava i butovi, dok se lopatičina kost posebno izvadi. Tada dolazi meso u hladionicu, gdje se mora naglo ohladiti. Konačno se osoli, stavi u salamuru i u njoj ostavi 5—6 dana, a onda se po potrebi osuši u dimu. Ako se u svemu pravilno postupalo, meso zadobije izrazito jasnu crvenu boju, na što se u potrošnji osobito pazi.
Potpis: J. S.