A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: azulejos
Svezak: 2
Stranica: 50
Vidi na enciklopedija.hr:
azulejos
AZULEJOS (čit. azulèhos), španjolski naziv (arapskog podrijetla, azul »modar«) maursko-španjolskih ukrasnih fajansnih pločica za oblaganje zidova i podova. Na Orijentu postojao je odavna običaj takovog ukrašavanja pločicama, koje su isprva bile modre, kasnije raznobojne, a u Španjolsku je uveden taj običaj zajedno s dolaskom islama.
Opločivanje azulejosima isprva se radilo manjim komadima poput mozaika, koji su se sastavljali u ornamentalne oblike, a kasnije zbog točnije i lakše izvedbe pravljene su veće ploče, u kojima su bili kalupom plastično otisnuti sastavni dijelovi ornamenta. Usto se javlja kod okruglih i zavojitih dijelova prastara tehnika t. zv. »mrtvih rubova«, koji su izrađeni naslikanim crnim obrisima. Stare orijentalne geometrijske ukrase i tehniku proizvodnje počeli su pomalo pod utjecajem talijanske renesanse zamjenjivati renesansni motivi, a kasnije, osobito u 16. st., utjecala je sve više tehnika i način ukrašavanja talijanskih majolika: na bijeloj kositrenoj caklini ukrasi, slikani bojama, koje podnose kod pečenja jaku vatru (visoku temperaturu).
Najčuvenije radionice azulejosa bile su u Triani kod Seville, u Talaveri i Valenciji. Još danas se prave azulejosi u Španjolskoj i Portugalu, te se njima opločuju pročelja kuća. → Keramika.
Potpis: V. T.