A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: aval
Svezak: 2
Stranica: 14
Vidi na enciklopedija.hr:
aval
AVAL, mjenično jamstvo. Avalist preuzima jamstvo za kojeg mjeničnog obvezanika, da će isplatiti mjenicu. Aval se daje na taj način, da se na mjenici (gdjegod) napišu riječi »per aval«, »kao poruk« ili koje druge riječi jednakog značenja uz naznaku lica, za koje se jamstvo preuzima, a zatim se to potpiše. Osim toga postoji i jedna zakonska presumpcija: i sam potpis na licu mjenice bez dalje oznake, ako to nije potpis imena izdatnikova (trasantova) ili tezovnikova (trasatova), već potpis nekog trećeg lica, smatra se avalom. Aval se može preuzeti za svakog mjeničkog obvezanika. Ako nije naznačeno, za koga je dan, smatra se, da je dan za izdatnika (trasanta).
Avalist je obvezan jednako kao i onaj, za koga je aval dan. Kad avalist plati mjenicu, ima pravo naknade (regresa) protiv onog, za koga je dao a., i protiv svih onih, koji su ovom odgovorni.
U praksi je mjesto avala, koji se može označiti kao otvoreno jamstvo, običnije t. zv. prikriveno jamstvo, t. j. da pojedinac preuzme kakvu drugu ulogu na mjenici (gdje se karakter jamstva tako očito ne ističe), tako na pr. ulogu prihvatnika odnosno najčešće naleđnika (žiranta).
Analogno upotrebljava se a. i kod čeka. P. R.
Avalni kredit → Kredit.