A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Auxerre
Svezak: 2
Stranica: 14
Vidi na enciklopedija.hr:
Auxerre
AUXERRE, glavno mjesto départementa Yonne (Francuska), na lijevoj obali rijeke Yonne. Ima 22.900 stanovnika (Auxerrois). Gospodarska aktivnost zasniva se u glavnom na iskorišćivanju ležišta okera, izrađivanju strojeva, oruđa i trgovini drvom i veoma cijenjenim vinom.
A., kao grad Gala Senonaca, postao je važno središte u galsko-rimsko vrijeme (natpisi i nadgrobni spomenici u Gradskom muzeju). Grad je bio evangeliziran već u 3. st., a bio je i sjedište koncila 578 i 1098. Kao glavni grad grofovije prešao je u ruke kuće de Chalon, a 1371 prepušten kralju Francuske. Trpio je za vrijeme stogodišnjeg rata i u slijedećem stoljeću za vjerskih ratova.
Sad je to malen slikovit gradić, nad kojim gospoduju veličanstvene linije katedrale i crkava sv. Petra i sv. Germana (u kojoj je kripta iz 9. st.). Katedrala, posvećena Sv. Stjepanu (11.—16. st.), pruža nekoliko smionih arhitektonskih rješenja, a značajni kiparski radovi na portalima (13. st.) daju nekoliko predmeta, koji su možda nadahnuti klasičnom starinom (Usnuli Eros, Plesačica s laganim velom i t. d.). Jedna od freski u kripti prikazuje apokaliptičkog Krista na konju.
A. je domovina sv. Germana, erudita Lacurnea de Sainte Palaye, prirodoznanca i političara Paula Berta.
Potpis: J. D-e.