A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: autointoksikacija
Svezak: 1
Stranica: 793
Vidi na enciklopedija.hr:
autointoksikacija
AUTOINTOKSIKACIJA (samootrovanje) je otrovanje organizma tvarima, koje u samom tijelu nastaju u abnormalnoj količini i kakvoći, ili se u njem zadržavaju radi općeg poremećenja mijene tvari, ili radi bolesti pojedinih organa. Tako na pr. dolazi do samootrovanja radi resorpcije produkata gnjiljenja iz crijeva, a bolesti jetara i začepljenja žučnih vodova izazivaju bolesti pod imenom holemija i ikterus. Od bolesti bubrega dolazi do uremije i eklampsije, i to zbog toga, što ti organi ne mogu svoje izlučine normalno izlučivati.
Druga vrsta samootrovanja nastaje kod oboljenja žlijezda s nutarnjim izlučivanjem. Tako na pr. radi bolesti pankreasa nastupa diabetes mellitus i acidoza. Od bolesti štitnjače nastaje hipertireoidizam, müksedem, Basedowljeva bolest i kretinizam, a od bolesti hipofize do akromegalije i t. d. Klinički simptomi autointoksikacija su različiti već prema funkciji, koju ima oboljeli organ, ali im je osobita karakteristika oštećenje srca i živčanog sustava.
Autointoksikacije se liječe ili da se uklone uzroci, koji su ih izazvali, ili da se umjetno dovedu u organizam one tvari, koje nadoknađuju funkciju oboljelih organa.
LIT.: G. Herxheimer, Grundlagen der pathologischen Anatomie.
Potpis: M. B-ć.