A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Adams-Stokesova bolest
Svezak: 1
Stranica: 37
Vidi na enciklopedija.hr:
Adams-Stokesov sindrom
ADAMS-STOKESOVA BOLEST ili Adams-Stokesov kompleks simptoma je napadaj omaglice i nesvjestice s pojavom padavici sličnih grčeva. Uzrokovan je naglim prestankom optjecaja krvi u mozgu, i prema tome, da li cirkulacija krvi izostaje manje ili više vremena, nastaje slabiji ili jači napadaj. Već 8 sekundi pošto je izostala cirkulacija osjećaju bolesnici slabost i omaglicu, a nakon 10 sekundi padaju u nesvijest. Izostane li cirkulacija još dulje vremena, dobivaju bolesnici tonično-klonične grčeve, a ako se za 3—4 minute optjecaj krvi ne popravi, bolesnik umire.
Cirkulacija krvi u mozgu može prestati zbog prebrza ili zbog prepolagana rada srca, i radi toga razlikujemo tahikardni i bradikardni oblik Adams-Stokesove bolesti. Kod tahikardnog oblika radi bolesno srce prebrzo, udarni volumen je malen zbog slabog dijastoličnog punjenja klijetki, i cijela periferija, pa i mozak, dobivaju premalo krvi. Kod bradikardnog oblika je pauza između pojedinih kontrakcija klijetki preduga, i cirkulacija je u mozgu nedovoljna. Bradikardni oblik Adams-Stokesove bolesti može biti izazvan oboljenjem mišića srca (kardiogeni oblik), ili jakim centralnim ili perifernim podražajem vagusa (neurogeni oblik). Neurogeni oblik zovemo i Morgagnijevim, a može se od miogenog oblika razlikovati elektrokardiografski i po reakciji na atropin. Kod miogenog oblika nalazimo u elektrokardiogramu znakove oštećenja mišića srca i provodnog sistema.
Prognoza Adams-Stokesove bolesti je loša, jer u svakom napadaju može bolesnik umrijeti. Poznati su i slučajevi, gdje se napadaji nisu više ponovili.
Terapiju provodimo prema uzroku bolesti. Kod takihardnog oblika moramo nastojati da usporimo rad srca reflektornim draženjem živca vagusa, intravenoznom injekcijom strofantina ili kinina. Preventivno dobro djeluje kinin. Kod prestanka rada klijetki nastojimo jakim udarcima i masažom srca izazvati ponovni rad srca. U težim slučajevima dajemo u srce injekciju adrenalina s kofeinom. Profilaktički dajemo preparate efedrina i simpatikotoničnih sredstava. Dobro djeluje i barium chloratum. Kod neurogenog oblika injiciramo atropin i simpatikotonike te provodimo kauzalnu terapiju (odstranjivanje uzroka, koji je izazvao nadražaj vagusa). I. Bt.
Adams-Stokesova bolest u veterini poznata je samo kod konja, i to dosta rijetko. Uzrokovana je gotovo isključivo organskim promjenama u provodnom sistemu srca, a očituje se u povremenim napadajima, za kojih životinja radi akutne anemije mozga teško diše, ruši se, gubi svijest i zapada u grčeve. Konji su nesposobni za rad, te prije ili kasnije ugibaju u takovu napadaju. St. R.