A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: amerikanizacija
Svezak: 1
Stranica: 371
AMERIKANIZACIJA, u kulturnom smislu, društveni je proces stvaranja zajedničke američke kulture i civilizacije. Kulturna a., kojoj je ideal »100% Američanin«, počela se jače isticati za vrijeme prvoga svjetskog rata. Tražilo se, da dotadašnji useljenici ne budu indiferentni prema novoj domovini, već da se što jače i više prilagode američkim potrebama i načelima. A. traži od useljenika, ljudi druge narodnosti i drugoga jezika, da rastrgnu veze sa starim društvom, pa da nauče jezik Amerike, prime njezine navike i američku narodnost, ukratko, da se asimiliraju. To je bilo potrebno u zemlji, u koju je svake godine dolazilo na stotine tisuća iseljenika raznih narodnosti iz raznih krajeva. Svi su se oni protivili razbijanju svojih evropskih nacionalnih skupina, zadržavali su svoje često patrijarhalne društvene odnošaje u obitelji i time bili u suprotnosti s američkim odgojem, utjecajem i običajima društva, ulice, škole i patriotskih pogleda.
A. traži, da djeca useljenika budu više vezana s američkim društvenim ustanovama negoli sa svojim roditeljima, koji ne znaju ni engleski, koji su skromni i štedljivi, pa ne traže američki komfort i nemaju potrebe za kupovanje američke robe.
Djeca useljenika, rođena u Americi, živeći pod stalnim utjecajem američkih vjerskih, školskih, državnih i privatnih humanih i rodoljubnih ustanova, brzo se prilagode svojoj okolici i bivaju amerikanizirana.
Prema istraživanjima D. Tomašića najbrže se amerikaniziraju Slovenci, a najteže Srbi. Djeca naših useljenika »pokazuju slabiju društvenost i jači stepen socijalne patologije«.
U vezi s našim otporom prema brzoj asimilaciji vrlo se smanjila slavenska useljenička kvota u Americi.
Amerikanizacija, u tehničkom smislu, više se čuje u Evropi, a znači savršeniju mehanizaciju, veću upotrebu konjskih snaga u društvenoj civilizaciji.
LIT.; The Community and the citizen New York Read Lewis; Americanization, Encyclopedia of the Social Sciences, New York 1934; D. Tomašić, Politički razvitak Hrvata, Zagreb 1938; D. Tomašić, Socijalni razvitak triju useljeničkih skupina, Mjesečnik 1933.
Potpis: V. H-t.