A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: ekstrakt mesni
Svezak: 5
Stranica: 662

EKSTRAKT MESNI, koji je g. 1847 prvi proizveo J. v. Liebig, jest vodeni zgusnuti izcrpak svježega goveđeg mesa, koje ne smije sadržavati loja. M. e. sadržava t. zv. ekstraktna tiela (mesne baze i soli). Posjeduje dietnu vriednost. Za proizvodnju mesnog ekstrakta služi obćenito meso goveda najmanje u dobi od 4 godine. E., priređen od volovskog mesa, ima jači okus te je tamnije boje, dok je e. od kravljeg mesa slabijeg okusa i svjetliji.

Za proizvodnju e-a m-og potrebne su znatne količine mršavog mesa. Tako na pr. za 1 kg ekstrakta treba oko 25 kg mesa. Budući da e-u m-om zapravo nedostaje hranivih tvari, ne može se ubrajati u red živežnih namirnica, ali je vriedno sredstvo za uživanje, jer djeluje povoljno, odnosno podražajno na probavne ustroje i živce.

E. m. proizvodi se uglavnom u marvogojstveno bogatim državama Amerike.J. S.