A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: eksikacija
Svezak: 5
Stranica: 642
Vidi na enciklopedija.hr:
eksikacija

EKSIKACIJA (lat. exsiccare »izsušivati, izpiti«), izsušivanje neke tvari (krute ili tekuće), t. j. oslobađanje njezino od tekućih tvari, koje ju prate. Izsušivanje krutih tvari može se vršiti kod obične temperature, najprije na zraku ili uz provođenje zraka ili kod povišene temperature u sušionicima, koji su proviđeni termometrom za nadziranje temperature. Izsušivanje se može vršiti i uz izsisavanje zraka (vakuum-sušionici), čime se često u znatnoj mjeri štedi tvar, koja se izsušuje. Neke su naime tvari osjetljive na zraku, te se na njemu mienjaju, osobito u vlažnom stanju, što se često opaža na promjeni boje.

E. se može vršiti i s pomoću kemijskih sredstava, a sprave, s pomoću kojih se to vrši, zovu se eksikatori. To su dobro zatvorene staklene posude. U njima se nalazi neka tvar, koja na sebe navlači vlagu (vodu), ili neko otapalo, što se nalazi u tvari, koja se želi izsušiti. Eksikatori imaju obično postran otvor poput grla boce s pipcem, na koji se može priključiti sisaljka za izsisavanje zraka (izsušivanje pod sniženim tlakom). Kao kemijska sredstva za izsušivanje uzimaju se poglavito klorkalcij, vapno, sumporna kiselina, kalijev i natrijev hidroksid, silikagel te fosforni pentoksid. Za oduzimanje vode pune se eksikatori kalcijevim kloridom, kalcijevim oksidom, kalijevim ili natrijevim hidroksidom, sumpornom kiselinom, fosfornim pentoksidom ili silikagelom Alkohol ili eter uklanjaju se s pomoću sumporne kiseline ili parafina. Kloroform, benzol, sumporougljik i ligroin uklanjaju se s pomoću parafina ili maslinova ulja, a solna i octena kiselina i druge hlapljive kiseline s pomoću kalcijeva oksida, kalijeva ili natrijeva hidroksida, amoniak, piridin i druge hlapljive baze s pomoću sumporne kiseline.

Za veleobrtne svrhe postoje različne konstrukcije velikih sprava za izsušivanje. U ljekarnikovu radu važno je čuvanje nekih liekova od utjecaja atmosferske vlage. Tako se suhi ljekoviti ekstrakti (Extracta sicca) redovito čuvaju u malenim staklenim eksikatorima nad kalcijevim oksidom, jer je već nešto veći postotak vlage u ovim pripravcima uzrok sljepljivanju u kompaktnu masu, čime se mienjaju ne samo fizikalna svojstva tih pripravaka, već često i njihova kakvoća i terapeutska vriednost. Neke ljekovite biljne droge moraju se također čuvati u zatvorenim posudama nad vapnom i svake godine (od žetve do žetve) mienjati.F. B-r.