A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: ekliptika
Svezak: 5
Stranica: 631
Vidi na enciklopedija.hr:
ekliptika

EKLIPTIKA (grč. ἔϰλειψις »izostajanje, pomrčina«) je nebeski krug, po kojemu se Sunce pri svome prividnom godišnjem gibanju među zviezdama stajačicama giba od zapada prema iztoku. Ovaj od prastarih vremena poznati prividni put Sunca obilježen je na nebu sa 12 zviežđa zodiaka (v.) ili životinjskoga kruga. Ime je e. dobila po tome, što Mjesec mora doći pri mlađaku, odnosno uštapu u ekliptiku, da bi nastala pomrčina Sunca ili Mjeseca. E. i nebeski ekvator sieku se u dvie diametralno suprotne točke (v. sliku), koje se zovu ekvinokcialne točke; jedna je od njih proljetna točka (sl. Pr, znak ), druga jesenska točka (sl. J, znak ). Ravnine ovih dvaju krugova čine kut, koji se zove priklon ili kosina ekliptike (sl. kut ɛ), a iznosi sada 23º 27' (okruglo 23½º). Priklon se ekliptike mienja; on je sada u opadanju za kojih 0,5” godišnje. Po računu Lagrangea priklon može imati vriednost između 21º i 28º. Gibajući se tokom godine po ekliptici Sunce se udaljuje od ekvatora na sjever i na jug. Pri tom dostiže najveću deklinaciju, koja iznosi ɛ = 23º 27’, u točkama (sl. točke L i Z), koje se označuju kao solsticiji, i to točka L, koja je sjeverno od ekvatora, kao ljetni solsticij, a točka Z, južno od ekvatora, kao zimski solsticij.

E. je razdieljena na 12 znakova, od kojih svaki zaprema 30º, a broje se od proljetne točke prema iztoku. Znakovi su dobili imena po zviežđima zodiaka, koja su im u starom vieku bila najbliža, pa je tako prvi znak, u koji Sunce ulazi početkom proljeća, nazvan »znak Ovna«, jer je u ono doba proljetna točka ekliptike bila u zviežđu Ovna. Kako se ekvinokcialni pravac J — Pr (v. sl.), u kojem se sieku ravnine ekliptike i ekvatora, okreće retrogradno (suprotno godišnjem gibanju Sunca), to se i ekvinokcialne točke gibaju retrogradno po ekliptici, pa je proljetna točka od starog vieka do danas odmakla oko 30º na zapad u zviežđe Riba. Ali prvom je znaku, u koji ulazi Sunce početkom proljeća, ostalo ime »znak Ovna«, a isto tako i ostalim su znakovima ostala stara imena.

S heliocentričnog gledišta ravnina je ekliptike ona ravnina, u kojoj se Zemlja na eliptičnoj putanji giba oko Sunca. — O ekliptici kao osnovi koordinatnog sustava → astronomija 5.J. L-k.