A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: dvornik
Svezak: 5
Stranica: 505
Vidi na enciklopedija.hr:
dvornik

DVORNIK (Polygonum) je biljni rod iz por. dvornjače (v.), kojemu pripadaju zeljaste biljke ili polugrmovi vrlo raznolike vanjštine. Njihovi su listovi pri dnu zaokruženi ili suženi (a ne srdcasto kopljasti), a dvospolni im cvjetovi imaju vjenčiću slično, najvećma iz 5 (4—6) listića sastavljeno ocvieće, 5—8 (u 2 kruga poredanih) prašnika i 2—3 pri dnu srasla vrata pestića s glavičastim njuškama. Plod je trouglat ili lećast oraščić. — Rodu pripada oko 150 vrsta, koje su razprostranjene čitavom zemljom, i to pretežno u umjerenom pojasu. Na području hrvatske flore raste samoniklo oko 13 vrsta, koje su najvećim dielom značajne za vegetaciju korova na okopavinama zapuštenih i izgaženih mjesta, buništa, vlažnih jama i jaraka, šljunkovitih ili pješčanih obala i sl., a manjim dielom za vegetaciju močvara i planinskih predjela.

Na izgaženim i zapuštenim mjestima uz putove, naselja i polja raste kod nas (kao i po čitavom svietu) gotovo svuda u velikim količinama vrsta P. aviculare L., troskot, ptičja trava ili oputina. To je neugledna, jednogodišnja biljka sa ponajviše prilegnutim stabljikama, malim, najčešće eliptičnim ili suličastim listovima i sitnim bjelkastim ili ružičastim cvjetovima, koji su u malom broju združeni u pazdušne paštitce. Mnogo se cieni u pučkom ljekarstvu (kao sredstvo za čišćenje i zaustavljanje krvi, protiv plućnih bolesti, za liečenje proljeva, hemoroida i t. d.), a upotrebljava se i u službenoj medicini, i to kao Herba Polygoni (koja se dobiva sušenjem čitave biljke u cvietu, a sadržava uz ostalo treslovine i kremičnu kiselinu) i Semen Polygoni. Inače služi ona i kao hrana za ptice, a daje se i svinjama.

Na vlažnim i gnojenim livadama, obalama potoka i šumskim čistinama, osobito u brdskom pojasu, raste vrsta P. bistorta L., koja ima uzpravnu, preko 1 m visoku stabljiku, duguljaste ili suličaste, zašiljene listove, ružičaste cvjetove, koji su združeni u ovršne cvatove poput klasova, i debeo, tvrd, zmijoliko svinut podanak, koji se — kao Rhizoma ili Radix Bistortae — zbog obilnog sadržaja treslovina upotrebljava u ljekarstvu i veterinarstvu. Biljka se cieni i kao dobra paša za pčele.

Po vlažnim jarcima, jamama, obalama, poljima i šumskim čistinama dosta je česta vrsta P. hydropiper L., koja je oko 0,5 m visoka i uzpravna, a ima suličaste listove i neugledne zelenkaste ili crvenkaste cvjetove, koji su združeni u rahle, tanke tobožnje klasove. Čitava biljka ima oštar, paprenast okus, pa se već odavna upotrebljava u ljekarstvu (na pr. kod različnih krvarenja, bolesti bubrega i t. d.). Na sličnim staništima rastu i srodne vrste P. persicaria L. (koja se također upotrebljava u ljekarstvu), P. lapathifolium L., P. minus Huds. i dr. U stajaćim i slabo tekućim vodama raste vrsta P. amphibium L. Za vegetaciju planinskog i predplaninskog pojasa značajne su vrste P. alpinum All. i P. viviparum L. Ovaj potonji razmnaža se poglavito razplodnim pupovima.

U pojedinim se evropskim zemljama, pa tako mjestimično i kod nas, uzgajaju kao uresne i krmne biljke također neke strane vrste d-a, koje se tu i tamo susreću i podivljale. Među ovima najčešće su na pr. vrste P. cuspidatum Sieb. (iz Japana, gdje se mladi izdanci jedu poput šparge), P. orientale L. (iz Iztočne Indije, Kine i Japana), P. lanigerum R. Br. (iz Bengalije i Himalaje) i dr. Od ostalih stranih d-a važna je još i vrsta P. tinctorium Ait. (iz Kine), koja daje kinezki indigo.S. H-ć.