A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Duras, Claire Louis de Kersaint, vojvodkinja
Svezak: 5
Stranica: 451

DURAS, Claire Louise de Kersaint, vojvodkinja. * Brest 21. II. 1778, † Nica 16. I. 1828. Nakon smrti svog otca, člana revolucionarnog Konventa, koji je pogubljen 1793, živjela je na Martiniqueu, a vratila se u Evropu 1808. Putovala je po Njemačkoj, Švicarskoj i Englezkoj, gdje se udala za vojvodu Durasa. Za Restauracije zauzeo je vojvoda visoka mjesta, pa je salon vojvodkinje postao najsjajniji družtveni i književni salon u Parizu. G. 1808 upoznala je Chateaubrianda, kome se oduševljeno divila, koga je obožavala i konačno se smirila s time, da goji prema njemu samo ljubav i prijateljstvo, spremna na svaku privrženost i žrtvu. Nepostojani Chateaubriand uzvraćao joj je međutim samo vrlo hirovitim i težko zadovoljivim prijateljstvom. G. 1823 objelodanila je Ourika, dirljivu pripoviest o mladoj crnačkoj robinji, napisanu dražestno, osjećajno i nježno, ali bez uvjerljivosti. Uspjeh je bio vrlo snažan. Iste odlike i mane nalaze se u Edouardu (1825), koji ima sličnu temu kao Ourika.

BIBL.: Njena djela (Oeuvres) sakupljena su 1858. Njezin dnevnik Journal de la prison pendant la Terreur objelodanjen je 1888 u Le Correspondant (153).

LIT.: Sainte-Beuve, Portraits de femmes, 1844; A. Bardoux, Chateaubriand et la duchesse de D., Revue de Paris I., 1898; G. Pailhes, Madame de D. et Chateaubriand, 1908.J. D-e.