A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Dunlop
Svezak: 5
Stranica: 439 - 440
Vidi na enciklopedija.hr:
Dunlop, John Boyd

DUNLOP, 1. Daniel Nicol, * Ayrshire (Škotska) 1868, † London 1935, inženjer, osnivač, organizator i predsjednik izvršnog odbora »Svjetske konferencije o energijama« (World Power Conference), koja predstavlja međunarodni savez ustanova i stručnjaka sa svrhom, da stalno vieća o aktualnim pitanjima racionalne obskrbe cieloga svieta pogonskim energijama. U pojedinim državama osnovani su nacionalni odbori kao podružnice. Prva svjetska konferencija održana je 1924 u Londonu, a kasnije u Berlinu, Baselu, Londonu, Barceloni, Tokiju i u skandinavskim zemljama. D. je bio osnivač mjesečnika World Survey (Svjetski pregled), koji je razpravljao pitanja iz područja Svjetske konferencije o energijama.

LIT.: Tehnički list, god. XVII. br. 15/16, Zagreb 1935.S. S. N.

2. John Boyd, * Dreghorn (Škotska) 5. II. 1840, † Dublin 23. X. 1921, veterinar u Belfastu, konstruirao je 1887 pneumatički obruč na trokolici svog sinčića. Na temelju patenta od 1888 osnovano je dioničko družtvo za izradbu takvih obruča. Nije, međutim, imao mnogo koristi od svoga izuma te je kasnije bio dionikom tekstilne tvrdke u Dublinu.Đ. S.

Od D-a osnovana tvrdka Dunlop Rubber Co. Ltd. postoji još danas te je na glasu zbog proizvodnje lopta za tennis, koje se prema odredbi Međunarodnog tennis-saveza upotrebljavaju i kod igranja međunarodnih tennis-utakmica, a naročito u nekim godinama i kod glasovitog Davis cupa.F. B.