A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Dukadžin
Svezak: 5
Stranica: 418

DUKADŽIN, sjevernoalbanska plemenska skupina. Obaseže jedan dio barjaka (zastave) Šala, cio barjak Šoši i tri plemena Oróš, Spač i Kušnê, što žive u kraju, koji se zove Mirdita. Jedan dio barjaka Šala izselio se u toku dvaju posljednjih vjekova u Dardanije. Sva ova plemena sviestna su zajedničkog podrietla i razlikuju se u načinu života i u običajima u mnogom od ostalih sjevernoalbanskih plemena. Ime D. stoji u vezi s istoimenom vladarskom porodicom iz vremena Skenderbegovih, koja je u tadašnjoj političkoj poviesti Albanije imala važnu ulogu. Gore spomenuta tri mirditska plemena vuku lozu od Pavla Dukadžina, koji je umro 1467, dok se barjak Šoši i doseljeni dio plemena barjaka Šala, koji je dukadžinskoga podrietla, drže za potomke Leke Dukadžina, Pavlova brata. Po Leki Dukadžinu prozvano je i sjevernoalbansko običajno pravo Kanun i Lek Dukagjinit.

Nakon osvojenja Albanije po Turcima izseliše se Dukadžini u Italiju, po nekim izvorima u Mletke, prema Džon Musachiju u Jakinsku Marku, gdje su u 17. st. izumrli.

LIT.: F. Seiner, Ergebnisse der Volkszählung in Albanien, Akad. d. Wiss. in Wien, Sehr. d. Balk.-Komiss., Linguist. Abteil. XIII., Beč 1922; Ch. Hopi, Chroniques gréco-romanes, Berlin 1873; L. v. Thallóczy, Illyr.-alb. Forsch. I., 1916.E. Ç.