A - Elektrika (Svezak I - Svezak V)
A  B  C  Č  Ć  D    Đ  E 
Prelistajte enciklopediju
Natuknica: Deffand, Marie de Chamrond de Vichy, marquise du
Svezak: 4
Stranica: 592
Vidi na enciklopedija.hr:
Deffand, Marie de Vichy-Chamrond

DEFFAND, Marie de Chamrond de Vichy, marquise du, * dvorac Chamrond (Saône-et-Loire) 5. XII. 1697, † Pariz 28. IX. 1780, francuska književnica. Udala se 1718, ali se 1722 rastala od muža, koji je 1727 zatražio zakonsku rasstavu braka. Oko 1730 sprijateljila se s predsjednikom Hénaultom, preko koga je upoznala d’Alemberta, ali njegovo prijateljstvo preotela joj je njezina tajnica Mlle de Lespinasse, koju je uzela, pošto je 1753 oslijepila, kao čitateljicu. U kasnoj dobi, kad se već približavala 70., osjetila je žarko prijateljstvo prema Horace Walpole-u, koji je od nje bio dvadeset godina mlađi. Njezin blistavi duh, koji joj je pribavio uspjeh na Regentovu dvoru i sklonost vojvotkinje du Maine, davao je posebnu privlačljivost njezinu pariskom salonu, u ulici Saint-Dominique, gdje je s usrdnom jednostavnošću primala otmjeno društvo, književnike i učenjake. Ovamo su među ostalim zalazili Voltaire, Fontenelle, Montesquieu, Hume. Zadojena dubokim skepticizmom, bila je bliska enciklopedističkim težnjama, ali joj nije bio po volji nesnošljivi dogmatizam nekih filozofa, pa je najzad odobravala protivnicima Enciklopedije. U borbi sa sumnjom i dosadom ona je tražila zaborav u društvenim vezama, u konverzaciji, u kojoj je bila neobično duhovita, i u dopisivanju. Njezina pisma, pisana otmjenim jezikom te tečnom jednostavnošću, odaju jednog od najboljih pisaca 18. st.

BIBL.: Tekst prvih izdanja njenog dopisivanja nije ispravan (Pariz 1809, 2 sv.) ili je osakaćen (London, 4 sv., Pariz 1824, 4 sv.). Prvo dobro izdanje priredio je M. de Lescure (1825, 2 sv.), a treba ga upotpuniti sa Correspondance inédite ... avec M. et Mme de Choiseul, koju su objelodanili d’Estournel i Saint-Aulaire (2. izd. 1867, 2 sv.); — Lettres à Voltaire (uvod i bilješke od Joseph Trabucco, Pariz 1922).

LIT.: Sainte-Beuve, Lundis, sv. 1. i 14.; P. Yvon, La vie d’un dilettante: Horace Walpole, Caen 1924; C. Ferval, Mme du D., l’esprit et l’amour au 18e siècle, 1933.J. D-e.